Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2018 / Förskolebarn lär sig källsortering

Klass 3-varning för höga flöden i Lagan

SMHI har utfärdat klass 3-varning för Lagan från biflödet Bolmån, sjön Kösen, ner till mynningen i havet

Klass 3-varning innebär extremt höga flöden i vattendrag på en nivå som uppkommer i snitt vart femtionde år. Medför allvarliga översvämningsproblem.
Läs mer här:

 

Lagan från biflödet Bolmån, sjön Kösen, ner till mynningen i havet

Förskolebarn lär sig källsortering

Publicerad 22 november 2018
Förstora bilden - forskolebarn_gronkulla_forskola.jpg

Eva Aronsson från Laholms kommun och Ola Jönsson från Ohlssons besöker Grönkulla förskola för att berätta om källsortering och visa hur det går till när sopbilen tömmer flerfackskärlen.

I våras besökte planeringskontoret och Ohlssons flera orter i kommunen för att visa upp de nya flerfackskärlen och hur tömningen sker. Nu har även kommunens förskolebarn fått se hur det går till.

Informationen om källsortering och de nya flerfackskärlen har hittills riktats främst till vuxna. Men nu har kommunen även vänt sig till de yngre laholmarna.

- Vi kände att vi även måste berätta för barn om de nya flerfackskärlen och källsortering. Så därför har vi nu åkt runt på förskolorna i kommunen för att prata om källsortering och visat hur tömningen går till, berättar Eva Aronsson, projektledare på Laholms kommun för införandet av det nya källsorteringssystemet.

När Katarina Jensen och hennes kollegor på Grönkulla förskola fick besked om att de skulle få besök av Eva och sopbilen från Ohlssons, började de att prata med barnen om var soporna tar vägen. Sedan dess har det blivit utflykter till den närliggande återvinningsstationen, källsortering på fruktstunder och andra givna tillfällen. 

Stora ögon följde när Ohlssons chaufför Ola Jönsson demonstrerade bilen för Grönkullabarnen. Därefter fick barnen prova att själva sortera i kärlen.

- Barnen tycker att det här är jättespännande och de har redan hunnit lära sig jättemycket, säger Katarina Jensen.

Till julen ska alla villahushåll i kommunen ha fått sina nya kärl. Men Eva hoppas att förskolepersonalen fortsätter att prata om källsortering och miljön även efter att nyhetens behag lagt sig.

- Det är så himla kul att se att det finns ett sånt engagemang hos pedagogerna. På Blåkullas förskola till exempel hade personalen fångat barnens intresse genom att prata om olika sopmonster som bodde i varje fack, avslutar Eva.

Text: Viktor Hedén

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 22 november 2018