JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2018 / Först att få de nya flerfackskärlen

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Först att få de nya flerfackskärlen

Publicerad 18 september 2018

Den 1 oktober rullar de första flerfackskärlen ut i kommunen. Under månaden ska 3 848  villahushåll få sina nya flerfackskärl.

Till julafton ska alla 8 500 villahushåll i kommunen ha fått sina nya flerfackskärl. Från den första oktober till den 11 november kommer den första omgången få sina nya kärl, närmare bestämt 3 848 hushåll. Under denna period kommer kärlen främst rullas ut i Laholm, Vallberga, Våxtorp, Skottorp, Hishult, Mellbystrand och Skummeslövsstrand.

Information i brevlådan innan kärlen kommer

På en ort kommer kärlen rullas ut i ett område i taget och det kan skilja många veckor mellan ett hushåll och ett annat beroende på var man bor. I extremfallet kan det på samma ort vara så att ett hushåll får sina kärl första veckan i oktober och ett annat hushåll får sina kärl till jul.

- De som ska få sina nya kärl i den första omgången kommer få en liten folder i brevlådan i slutet på september som berättar under vilken tvåveckorsperiod man kommer få sina nya kärl och hur det kommer gå till rent praktiskt, berättar Eva Aronsson, projektledare för införandet av det nya källsorteringssystemet.  

Så kommer det gå till

Ett hushåll får alltså information i brevlådan om vilken tidsperiod (två veckor) som det gröna kärlet kommer bytas ut mot de nya flerfackskärlen. Under denna tvåveckorsperiod kommer först sopbilen och tömmer det gröna kärlet som ska ersättas. Därefter kommer ett annat fordon för att leverera de nya kärlen och samtidigt hämta det gamla gröna kärlet. De nya kärlen kommer ställas av på den plats där de i fortsättningen kommer att hämtas för tömning. Eftersom utbytet av kärlen sker med två olika fordon kommer det inte att ske samtidigt för alla fastigheter i området. Eftersom det kan ta några dagar från att det gröna kärlet töms till att de nya kärlen är på plats kan sopor läggas i det gröna kärlet tills det tas bort.

Ber om överseende

Eftersom införandet av det nya systemet är en omfattande process där många aktörer är inblandade finns en risk att den sista ordinarie tömningen av det gamla kärlet inte sker på samma dag som den brukar. På planeringskontoret ber man om överseende om detta inträffar och att man inte ringer till kommunen under de två veckorna som det gamla kärlet ska bytas ut mot de nya. Den som har frågor uppmanas istället att söka svar i informationen som kommer ligga i de nya kärlen, där även påsar och hållare för matavfallet kommer ligga.

- Det är väldigt mycket som ska stämma vid själva utbytet av det gamla kärlet och de nya så därför behöver vi lägga alla resurser vi har på att allt ska flyta på så bra som möjligt. Har man frågor vill jag därför uppmana att man först söker svaret i informationen som ligger i de nya kärlen. Men finns det fortfarande frågetecken efter tvåveckorsperioden är man självklart välkommen att höra av sig till oss, säger Eva Aronsson.

Läs mer om det nya källsorteringssystemet via länken "Det nya källsorteringssystemet"

Text: Viktor Hedén

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 18 september 2018