JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2018 / Första spadtaget för förskola

Första spadtaget för ny förskola i Ränneslöv

Publicerad 18 juni 2018

- Är ni beredda, frågar Thomas Jönsson, och vänder sig till barnen Alice Hjort, Freja Tideman, Moa Hjort och Nicole Båth-Evald. Och visst var de. Snabbt skyfflade de sand innan Thomas tillsammans med Maria Bronelius och Johan Eriksson tog det första för den nya förskolan i Ränneslöv.

Äntligen, var mantrat för dagen när de första spadtagen togs för den nya förskolan i Ränneslöv. Äntligen, därför att planerna på denna fördröjts åtskilliga gånger under de senaste åren.

Redan under den förra mandatperioden var förskolan i Ränneslöv på tapeten. Hindren fram till måndagens första spadtag har emellertid avlöst varandra.

- Ja, det har varit en lång resa med många grusade planer, men nu är vi äntligen här, säger Thomas Jönsson, styrelseordförande i Kommunfastigheter AB, byggherre för projektet.

Barnen fick egna skyfflar

Tillsammans med ordföranden i barn- och ungdomsnämnden Maria Bronelius (C) och Johan Eriksson, vd för Bengtssons bygg, tog han och förskolebarn från orten de första symboliska spadtagen. De vuxna samsades om gemensam spade medan barnen rustades med egna skyfflar. Den lösa sanden passade barnen. Med liv och lust tog de sig an uppgiften och hann med flera skyfflar sand under den korta ceremonin.

Tre avdelningar

I maj nästa år ska bygget med tre avdelningar för 50-60 barn stå klart, och i augusti är de första barnen på plats.

- Vi har sannerligen längtat efter denna dag, så länge som vi kämpat för denna förskola, säger Maria Bronelius.

Och Anna Hjort, mamma till förskolebarnen Alice och Moa, och ordförande i Ränneslövs byalag håller med – till hundra procent.

- Skönt att vi äntligen kommit så långt, och att vi kan se att förskolan börjar ta form. Den är verkligen efterlängtad, säger hon.

Svårt få fram material

Rådande byggboom ska inte sätta käppar i hjulet för den planerade slutbesiktningen, 28 maj 2019. Det lovar Johan Eriksson, men han sticker inte under stol med att byggboomen märks. Tanken på leverans av färdiggjorda armeringskorgar fick skrinläggas. Beställningen kunde nämligen inte infrias i tid varför byggjobbarna själva får armera. Att få fram byggbodar är också problematiskt, säger han.

Hela projektet är kostnadsberäknat till 28 miljoner kronor, varav 19,7 miljoner avser själva bygget.

Text och bild: Lars Ingemarson

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 18 juni 2018