JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2018 / Första ungdomsbostäderna

Inflyttningsfärdiga ungdomsbostäder

Publicerad 01 februari 2018

Julia Ekelund var först ut att flytta in i de fyra ungdomsbostäder som Laholmshem låtit uppföra på Klavertrampet i Laholm.

Laholm har fått sina fyra första ungdomsbostäder. Och de är, minst sagt, eftertraktade - 40 på kö till varje lägenhet. En av de lyckligt lottade är Julia Ekelund.
- Kalas. Perfekta utrymmen för mitt första egna boende, säger hon.

På Klavertrampet, bakom räddningstjänstens anläggning i Laholm, har Laholmshem låtit uppföra en huskropp med fyra lägenheter, i första hand avsedda för ungdomar i åldern 18-25 år. Hyran för bostaden på 35 kvadratmeter har också satts därefter, 4 500 kronor per månad. Efter tre år i lägenheten höjs hyran till 6 200 kronor, alternativt en månad efter det att hyresgästen fyllt 25 år.

- Lägenheterna är i första hand avsedda för ungdomar, ett slags instegsboende för vuxenlivet och eventuellt fortsatt boende i vårt bostadsbestånd, säger Stefan Lundström, vd för Laholmshem.

När lägenheterna gick ut i slutet av 2017 stod 21-åriga Julia Ekelund sedan ett knappt år i Laholmshems bostadskö. Nu är hon en av fyra ungdomar som får eget boende.

Väldisponerade ytor

- Utrymmena i lägenheten är väldisponerade. Här får jag plats med soffa, soffbord, köksbord, tv och säng utan att möblemanget känns inklämt, säger hon och jämför med sin mormors lägenhet på 50 kvadratmeter. Den upplever jag som mycket mindre.

Huskroppen består av prefabricerade betongelement med arkitekt Jack Lindgren på Sweco som formgivare av fastigheten. Den påminner om en igloo med lägenheter i varje hörn, där innerutrymmena används maximalt. Vardagsrum, kök, dusch och toalett i markplanet och sovalkov med garderober en trappa upp.

Hämtade idén från Skåne

Laholmshems ordförande Thomas Jönsson (M) och bolagets vd Stefan Lundström berättade med entusiasm om bostadsbolagets satsning på ungdomsbostäder. 

Idén till utformningen hittade Stefan Lundström i skånska Perstorp. Kollegan i Skånekommunen berättade om deras satsning vilken Lundström tog fasta på och lanserade i sitt bostadsbolag. Erfarenheten från deras bygge kom också väl till pass när han och projektledaren på Laholmshem, Frank Bylund, inledde projektet i Laholm.

- Vi har gjort en del invändiga förändringar, som exempelvis minskat lutningen på trappan till sovalkoven och placerat eluttagen på ett mer ändamålsenligt sätt, säger Frank Bylund.

Nytt hus får vänta

Han hade hoppats att Laholmshem omgående skulle ha kunnat påbörja bygget av nästa huskropp med fyra lägenheter på samma plats. Invändningar från en granne sätter emellertid stopp för detta. Därmed fodras granskningsförfarande av gällande detaljplan innan nästa huskropp med ytterligare fyra ungdomsbostäder kan uppföras.

Men det är inte bara i Laholm som ungdomsbostäder efterfrågas. På sikt planerar Laholmshem för liknande satsningar i andra tätorter i kommunen, uppger Stefan Lundström.

Text och bild: Lars Ingemarson

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 1 februari 2018