JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2018 / Fotboll och golf på torget

Gräsmatta på Stortorget i Laholm

Publicerad 25 juni 2018

Torbjörn Ewaldh instruerar kommunens handelsutvecklare Caroline Bengtsson hur gräsmattan ska läggas så att det ser snyggt och prydligt ut.

Hundra kvadratmeter gräs ligger nu utrullat på Stortorget i Laholm för att uppmärksamma fotbolls-VM i Ryssland och golf-SM i kommunen. Här kan man lira fotboll eller putta golfbollar på en liten green.

- Vi vill testa hur ytan framför Lagafontänen kan användas för att skapa mer liv och rörelse i centrum och därmed gynna handeln och kaféverksamheten. Nu blev det fotboll och golf, som är stort just nu, säger kommunens handelsutvecklare Caroline Bengtsson.

Vision för centrum

Utveckling av Laholms stadskärna är en viktig del av visionen för centrum, med målet att öka dess dragningskraft. Som ett led i att pröva något nytt kläckte Caroline Bengtsson idén med en liten fotbollsplan och golfgreen. En idé som Laholms köpmän nappade på.

Nu finns bollar och mål på torget, stolar och flaggspel. Och för den som vill provputta tillhandahåller Laholms bokhandel golfklubbor.

På en dryg timma under måndagsförmiddagen förvandlades den stensatta ytan framför fontänen till en tilltalande grön och mjuk gräsmatta. En yta som oftast står oanvänd. Med ett tunt lager stenmjöl ovanpå gatstenen rullades gräsmatta ut.

- Nu gör vi ett test. Slår det väl ut kan ytan mycket väl användas för andra aktiviteter framöver som på olika sätt bidrar till att stärka centrums attraktivitet, säger Caroline Bengtsson.

Laholmarna positiva

Nyfikna torgflanörer undrade givetvis vad som var på gång, beskedet möttes med gillande kommentarer.

- Kul satsning av kommunen. Alltid roligt när det händer något nytt i centrum, sa en förbipasserande laholmare.

Bildtävling

Fram till den 16 juli ligger gräsmattan och greenen på torget. Vid ett par tillfällen finns företrädare för kommunens båda golfklubbar, Laholms golfklubb och Skogaby golfklubb, på plats för att berätta om sin sport. Caroline Bengtsson har också skapat hashtaggen #stortorgetlaholm. Med lockande presentkort hoppas hon få många bilder upplagda från aktivitetsytan. Vinnaren av bästa bild avslöjas den 10 augusti.

Grön gräsmatta fordrar förstås vatten. Under rådande bevattningsförbud i kommunen understryker Caroline Bengtsson att bevattning av den gröna ytan inte sker med dricksvatten.

Goda erfarenheter

Laholm är inte först ut med att arrangera aktiviteter i stadskärnan. Det sker lite här och var i landet. Erfarenheterna från dessa är väldigt positiva.

- Aktiviteterna har genererat mer folk i städernas centrala delar vilket gynnat handeln. Samma effekt hoppas vi få i Laholm, säger Caroline Bengtsson.

Text och bild: Lars Ingemarson

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 25 juni 2018