JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2018 / Grässkördar på kommunal mark

Fortsatt erbjudande om grässkördar på kommunal mark

Publicerad 24 september 2018

Lantbrukare med brist på foder kan vända sig till kommunen för att slå gräs på kommunala områden.

I somras nappade en handfull lantbrukare på erbjudandet om att få slå gräs på Laholms kommuns gröna ytor. Ett erbjudande som fortfarande gäller och därmed  avvaktar kommunens parkenhet med att slå gräset på dessa platser.

Sommarens torka ställde till stora problem för lantbrukarna, på såväl kort som lång sikt. En del djurägare fick nära nog akut brist på bete, och med de extremt dåliga vallskördarna hopades orosmolnen om kommande foderbrist.

I det läget erbjöd kommunen lantbrukare att slå gräs på kommunala grönytor. Ett 30-tal hektar på elva olika platser i kommunen ställdes till näringens förfogande. En handfull bönder skördade gräset på markerna och någon placerade sina djur där.

Erbjudande kvarstår

Så den senaste tidens regn har sannerligen varit välkommet för näringen. Men gräset på böndernas vallar förefaller inte ha blivit så kraftigt som man hade hoppats på. Därför avvaktar parkenheten med att slå gräset på de aktuella platserna. (se länkar på sidan var de finns).

Ansök om att slå gräs

Gräset på platserna ska slås på ett professionellt sätt, och den lantbrukare som vill använda gräset måste ta kontakt med mark- och exploateringsstrateg Mikael Lennung på Laholms kommun, telefon 0430-152 85. Det går inte att ansöka via e-post.

Följande gäller för den som får tillåtelse att slå gräset:

  • Gräset får behållas. Däremot ges inte betalt för gräsklippningen.
  • Gräset får inte säljas utan endast användas som foder till de egna djuren.
  • När balarna är pressade ska balarna tas bort omgående.
  • Kommunen tar inte ansvar för att det kan finnas stenar, burkar, plast eller annat olämpligt i gräset. Därför ansvarar lantbrukaren för eventuella skador som kan uppstå på marken eller närliggande bebyggelse i samband med grässkörden.
Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 24 september 2018