JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2018 / Insamlingsskåp för farligt avfall

Insamlingsskåp för miljöfarligt avfall

Publicerad 21 september 2018

I entrén till Stadshuset i Laholm står ett av fyra insamlingsskåp i kommunen för miljöfarligt avfall. - Med skåpen underlättas hanteringen för den enskilde kommuninvånaren, säger Eva Aronsson.

Nu blir det enklare att göra sig av med farligt avfall som inte är så skrymmande. I enlighet med Laholms kommuns strävan för mer återvinning och en bättre miljö placerades under fredagen fyra insamlingsskåp ut i kommunen: Coop i Knäred, Mellby Center, ICA i Våxtorp och vid entrén till Laholms stadshus.

- Kommunen har tagit ett helhetsgrepp gällande avfallshanteringen. I fokus har främst stått vårt nya källsorteringssystem, som införs i höst, men det är fler hanteringar som kommer att förändras. Vår grundläggande tanke vid val av förändringar har varit att det ska vara lätt att göra rätt. Nu byter vi ut osäker insamling av farligt avfall vid fastigheten till insamlingsskåp placerade vid lättillgängliga offentliga platser med säker lämning och omhändertagande, säger projektledare Eva Aronsson.

De nya insamlingsskåpen gör det enkelt och säkert att återvinna farligt avfall av mindre volym, exempelvis glödlampor, lågenergilampor och batterier, som annars lätt skulle kunna hamna i soporna. Även kemikalier och sprayburkar med innehåll kan lämnas. Helt tomma förpackningar lägger man i något av de båda flerfackskärlen eller lämnar på återvinningsstationerna.

"Dubbel samhällsnytta"

- Att sortera våra sopor, och inte minst de av farligare karaktär, är dubbel samhällsnytta. Dels hjälper vi till att avgifta kretsloppet från farliga ämnen dels återvinns värdefulla metaller som kan användas i produktionen av nya varor, säger Eva Aronsson.

Allt ryms inte

Farligt avfall i större mängder och volym som exempelvis färg, lackavfall, lösningsmedel, fotokemikalier, bekämpningsmedel, frätande ämnen som kaustiksoda, svavelsyra, ammoniak, lut och avkalkningsmedel ska liksom tidigare lämnas på Ahla återvinningscentral.

- Vi hoppas att insamlingsskåpen ses som en bra service och ett enkelt sätt att göra en insats för miljön, säger Eva Aronsson.

 

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 21 september 2018