Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2018 / Kineser nyfikna på Laholmsskola

Klass 3-varning för höga flöden i Lagan

SMHI har utfärdat klass 3-varning för Lagan från biflödet Bolmån, sjön Kösen, ner till mynningen i havet

Klass 3-varning innebär extremt höga flöden i vattendrag på en nivå som uppkommer i snitt vart femtionde år. Medför allvarliga översvämningsproblem.
Läs mer här:

 

Lagan från biflödet Bolmån, sjön Kösen, ner till mynningen i havet

Kineser nyfikna på nya Glänningeskolan

Publicerad 14 september 2018
Förstora bilden - Kineser.jpg

Den nya Glänningeskolan byggs enligt internationell passivhusstandard. Ett byggnadssätt som fick 17 kineser att styra kosan till Laholm.

Den nya Glänningeskolan i Laholm ger eko i internationella byggkretsar. På torsdagen besökte en 17-mannadelegation från Chengdu, Kinas fjärde största stad, bygget.

Varför de styrde kosan till just Laholm, och ägnade en stor del av dagen till att skaffa sig information om den nya F-6-skolan, har Laholmshems vd Stefan Lundström sin förklaring till.

Världens bästa miljöbyggnad

- Vi bygger en av Sveriges, kanske till och med en av världens bästa miljöbyggnader. Den uppförs enligt den internationella passivhusstandarden, och det ger eko. Inte enbart i Sverige utan även i Kina, där intresset för detta byggnadssätt är mycket stort, säger Stefan Lundström.

Kommunfastigheter AB är byggherre för projektet, som är kostnadsberäknat till cirka 250 miljoner kronor. Förutom skola i två plan med plats för 475 elever byggs även idrottshall med läktare i anslutning till skolbygget. Hösten 2019 tas lokalerna i bruk varvid nuvarande Glänningeskola läggs ner.

Första passivhuset

Skolan är Kommunfastigheters första fastighet, som byggs enligt den internationella passivhusstandarden. Det innebär att fastigheten är välisolerad, saknar köldbryggor och är lufttät. Under stora delar av året är värmen från solinstrålning, personer, belysning och apparater tillräcklig för att hålla en komfortabel inomhustemperatur. Vintertid tillförs byggnaden resterande värme via vattenburet värmesystem – radiatorer och konvektorer.

Text: Lars Ingemarson

 

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 14 september 2018