JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2018 / Konstverk till Glänningesjö förskola

Glänningesjö förskolas nya lyspunkter

Publicerad 17 maj 2018

Konstnären Anna Brag flankerad av unga representanter från Glänningesjö förskola strax efter invigningen av konstverket ”Lyspunkter”

Helt enkelt lysande, kan man benämna invigningen av Glänningesjö förskolas nya konstverk med lysmaskar och eldflugor i mosaik av konstnären Anna Brag. Kultur- och utvecklingsnämndens ordförande Cecilia Roos (M) klippte invigningsbandet som hölls sträckt av förskolans Lexus och Gustav.

- Vissa av mosaikplattorna i delar av konstverket är belagda med ett fluoroscerande material som gör att de lyser när det är mörkt, ungefär som visarna i gamla klockor gör, förklarar Anna.

"Lyspunkter" kommer till

Anna Brag valdes ut tillsammans med tre andra konstnärer som fick lämna arbetsprover. Några kriterier som skulle uppfyllas var att konstverket skulle markera förskolans huvudingång och att barnen skulle kunna uppleva och känna på det. Konstgruppen, med representanter även från förskolan och kommunfastigheter, fastnade för Annas tidigare arbeten. Och när hon presenterade sin idé med lysmaskar och eldflugor var Konstgruppen helt övertygad. Anna gjorde det mesta av verket klart i sin ateljé och med hjälp av plattsättare monterades det på förskoleväggen under en arbetsdag.

På ”förskolans dag”, cirka ett halvår senare, var det så dags för invigning. Förskolechef Helena Nilsson samlade de uppsluppna barnen i rader på marken framför den största lysmasken, innan Cecilia Roos tog över mikrofonen för ett kort invigningstal och klippte det gulblå bandet.

Snart fler konstverk

Glänningesjö förskola var först ut av fyra nya konstverk ska uppföras under försommaren på nya skolor och förskolor i kommunen. Samtliga har tillkommit genom att en del av byggkostnaden (0,75 %) har avsatts till konstnärlig gestaltning.

Text och bild: Reino Jacobsson

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 17 maj 2018