JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2018 / Mer nötkött på skolmeny

Mer nötkött i förskolor och skolor

Publicerad 11 september 2018

Sommarens långvariga torka slog hårt mot lantbruksnäringen, inte minst i Laholms kommun. Som ett led i att hjälpa bönder med nötkreatur kommer mer nötkött att serveras i kommunens förskolor och skolor under höstterminen.

Olika kommunala insatser för att stödja näringen diskuterades i den krisberedskapsgrupp som tillsattes under sommaren. Kontakter togs också med LRF för att få deras syn på saken.

- Mer nötkött på matsedeln lyftes som en åtgärd. Eftersom nära nog allt nötkött som serveras är svenskt, sågs detta som en viktig punktinsats, säger Lisa Larsson, verksamhetschef på kommunens servicekontor.

Ingen förändring för fläsk- och kycklingkött

Mer nötkött på matsedeln innebär dock inte att mängden fläsk- och kycklingkött får stryka på foten. Istället drar kommunens kostverksamhet ner på rätter med vegetarisk kost. Menyn har som regel innehållit en vegetarisk rätt i veckan. Under hösten ersätts denna med maträtt innehållande nötkött.

Men, och det understryker Lisa Larsson, elever som har vegetarisk kost som specialkost kommer även fortsättningsvis att få vegetariska rätter i samma utsträckning som nu.

- Vegetarisk kost är en av många specialkoster som vi serverar, och som elever beviljats. Så på detta område sker inga förändringar, säger Lisa Larsson.

Ökade utgifter med 80 000 kronor

Mer nötkött ökar kostverksamhetens utgifter med cirka 80 000 kronor under hösten. En utgift som en enig kommunstyrelse ställde sig bakom när förslaget behandlades under tisdagen. Politikerna betonade också att åtgärden är en viktig del för att stödja näringen i rådande situation.

Förändringen träder i kraft den 1 oktober.

Text: Lars Ingemarson

 

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 11 september 2018