JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2018 / Ny omlastningsstation byggs för nytt källsorteringssystem

Ny omlastningsstation byggs för nytt källsorteringssystem

Publicerad 17 april 2018

Från vänster Saga-Lotta Ekenberg, praktikant från Osbecksgymnasiet bistod Elisabet Babic från Laholms kommun och Leif-Göran Johnsson från Jonab att ta första spadtaget till omlastningsstationen på Ahla.

I samband med det nya källsorteringssystemet som startar i höst byggs nu en ny omlastningsstation med reningsanläggning för dagvatten ute på Ahlaområdet.

I höst startar det nya källsorteringssystemet i Laholms kommun som ska öka återvinningen och minska vår miljöpåverkan. Förpackningar, plast och annat avfall som i dag kastas i "det gröna kärlet” ska sorteras i två olika kärl med vardera fyra fack. Sopbilarna som ska köra och hämta avfallet har även de fyra fack för att sortera avfallet vid tömningen. Men för att det sorterade avfallet ska kunna hanteras och skickas vidare behövs en omlastningsstation där sopbilarna kan tömma sitt sorterade avfall.

- När de första flerfackskärlen rullas ut till kommuninvånarna i oktober ska omlastningsstationen vara klar och företaget som tar det första spadtaget med oss i dag är Jonab, säger Eva Aronsson, avfallsingenjör på Laholms kommun.

Viktigt med centralt läge

Omlastningsstationen byggs i direkt anslutning till återvinningscentralen på Ahla. Ett centralt läge är viktigt för att sopbilarna ska ha ungefär lika långt till omlastning oavsett var hämtningen sker. För att få tillstånd att bygga omlastningsstationen och fortsätta deponi av särskilt avfall krävs ett miljötillstånd som bland annat innebär att hela verksamheten kring återvinningscentralen ska förses med en reningsanläggning för dagvatten. Den budgeterade kostnaden för hela byggnationen är 18,9 miljoner kronor.

- Omlastningsstationen är en nödvändig investering för det nya källsorteringssystemet, säger Erling Cronqvist, vice ordförande i kommunstyrelsen. Dessutom får hela området ta del av effekterna från reningsanläggningen, flikar Eva in.

Unikt rälssystem

Utöver reningsanläggningen på 2 000 kvadratmeter ska en yta på 10 000 kvadratmeter utformas med containrar på räls, rampsystem och komprimatorer. I Danmark används liknande rälssystem men i Sverige blir Laholm först ut med sitt automatiserade och slutna rälssystem som tar hänsyn till såväl miljö som till arbetsmiljö. I stället för att sopbilarna kör direkt till förbränningsstationen i Halmstad som i dag kommer det sorterade avfallet att skickas antingen till återvinning eller förbränning med lastbilstransport.

- Sopbilarna som går på biogas är redan miljöklassade, men även lastbilstransporterna kommer att vara miljöklassade, säger Eva.  

Att en lastbil är miljöklassad innebär att den släpper ut mindre föroreningar i luften än en vanlig lastbil. Även drivmedlet till lastbilarna, som ska vara fossilfri diesel utan palmolja, är miljöklassat.

- I dag tar vi ett steg mot det nya källsorteringssystemet där hela kommunen tar ett stort steg framåt i miljöfrågan mot en hållbar framtid, säger Elisabet Babic, kommunstyrelsens ordförande.

Text: Viktor Hedén

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 17 april 2018