JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2018 / Nytt gruppboende invigt

Nytt gruppboende invigt

Publicerad 20 november 2018

Andreas Johansson var den första att flytta in på det nya gruppboendet på Björkelundsvägen i Lilla Tjärby. Här klipper han tillsammans med socialnämndens ordförande Knut Slettengren (M) snöret vid dagens invigning.

Vid Bonnarps- och Björkelundsvägen har Laholms kommun byggt sex nya tvårumslägenheter på vardera drygt 50 kvadratmeter med badrum samt pentry utrustat med bland annat diskmaskin och mikrougn. Lägenheterna ingår i ett gruppboende med särskild service.

- Det här är ett boende med en tillgänglighet utöver det vanliga med bland annat fantastiska ytor och dubbla egna ingångar till varje lägenhet, jag är mycket nöjd med det här, säger socialnämndens ordförande Knut Slettengren (M) strax efter att invigningsbandet var klippt.

Gruppboendet är anpassat för personer med omfattande funktionsnedsättningar som har rätt till boende enligt LSS, Lagen om stöd och service till funktionshindrade. Bostaden är den enskildes privata hem och ska inte liknas vid någon institution. I boendet ingår service och omvårdnad för olika dagliga behov, en omvårdnad som anpassas och ges på sätt som stärker personens tilltro till sin egen förmåga.

Förste hyresgästen

Tjugoettårige Andreas Johansson blev den 29 juni den förste hyresgästen att flytta in i det nya gruppboendet. Andreas visade med stort nöje upp sin egen lägenhet.

- Det bästa är att det är så lugnt och fridfullt, och har golvvärme och fiber för jag tittar mycket på film, säger Andreas och fortsätter berätta. Här har vi köket med ugnen. Om man bara öppnar lite bränner man sig inte i ansiktet. Den första mat jag lagade i lägenheten var fläskpannkaka. Och kolla den hemliga diskmaskinen! Luckan öppnar sig lite när det är färdigt och då vet man att det är rent.

Andreas gillar verkligen sin lägenhet och fortsatte med att visa den utfällbara sängen, sin filmsamling, proppskåpet med fiberdosan och det stora badrummet.

- Jag skulle vilja måla väggarna med egna färger och sätta upp högtalare på väggarna, svarar Andreas på frågan om någonting skulle kunna vara ännu bättre med lägenheten.

Andreas Johansson visade stolt upp sin speciallösning för takbelysningen.

Upptill de sex lägenheterna finns ett stort gemensamt allrum med kök och sittgrupper. Direkt anslutet till lägenheterna finns tillhörande uteplats och förråd. I trädgården hittar man tre gemensamma uteplatser omgärdade av fruktträd, bärbuskar och annan grönska.

Många inblandade

I projektet som pågått i två år har många sakkunniga och andra tyckare varit med och påverkat resultatet – stödpedagoger, syn- och hörselkonsulent, metodutvecklare, kollegor från olika personalkategorier och naturligtvis brukare, de som faktiskt ska bo där. Också brukarorganisationer som exempelvis FUB (Riksförbundet för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning) och Alfa har bidragit, och kommuninvånare och självklart politiker.

- Här har vi verkligen byggt långsiktigt och för målgruppen, säger enhetschef Kristina Karlsson. Med metoden tjänstedesign som ledstjärna har många i riktigt gott samarbete varit med och bidragit till resultatet, inte minst boende från andra gruppboenden. Vi har förberett för många individuella behov exempelvis liftar i rummen, olika former av larmfunktioner, ny teknik i läkemedelsskåpen och modern digitalisering.

Enhetschef Kristina Karlsson och avdelningschef Kerstin Öhrn Eriksson var synnerligen nöjda med gruppboendet, invigningen och den egentillverkade smörgåstårtan och de specialbeställda tårtorna som de många gästerna lät sig väl smaka på.

Text och bild: Reino Jacobsson

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 20 november 2018