105-årig folkbildare får kulturpriset

Anders Karlsson, Gertrud Holmberg och Lars Ingemarson demonstrerar skioptikon-apparaten som användes i Knäreds föreläsningsförenings barndom för bildvisning.
Det 32:a kulturpriset i Laholms kommun tilldelas Knäreds föreläsningsförening som enligt motiveringen "i sann folkbildningsanda i över ett sekel skapat en viktig kulturell och social mötesplats på landsbygden där det mänskliga mötet än i dag står i centrum".
- Det är hedrande och ett erkännande för en lång och oavbruten kulturgärning, säger Lars Ingemarson, ordförande i föreningen.
I 105 år har Knäreds föreläsningsförening arrangerat föreläsningar, förmedlat kunskap, ökat förståelsen för olika kulturer och skapat kontakt mellan människor. Årets kulturpristagare är måhända till åren men föreningen är lika aktuell och pigg som aldrig förr.
Efter en höst med intressanta föreläsningar är nu vårprogrammet spikat och syftet är fortfarande det samma som i föreningens barndom - att sprida folkbildning.
Vill motverka inskränkthet
- Det är väl så viktigt i dag som när det drogs igång. Inte minst viktigt med tanke på det samhälle vi lever i idag, där det sprids massa falska nyheter och rykten, säger ordföranden Lars Ingemarson som vill att föreläsningarna ska motverka inskränkthet och öka vidsyntheten.
Han ger ett månadsfärskt exempel.
- Vi hade till exempel statsvetaren Bosse Pettersson här som föreläste om Ryssland och Putin och där fick man en annan bild än den som förmedlats via media. Han kunde ge ett bredare perspektiv på Rysslands utveckling, berättar Lars Ingemarson.
Aha-upplevelse
Ambitionen är att hela tiden hitta nya intressanta föreläsare, gärna med koppling till Knäred, och att besökarna ska få en aha-upplevelse med sig hem.
- Ämnet kan se torrt ut i programmet men när man går härifrån ska man känna att man fått något nytt och intressant med sig. Så det här är ett förträffligt ställe att komma till och lyssna på exempelvis forskare och experter. Förutom att det är folkbildning så är det även en social samvaro där människor träffas, säger Lars Ingemarson.
Prästerligt godkännande
Föreläsningsföreningar är en företeelse som har sina rötter i 1880-talets liberala folkbildningsrörelse och föreningen i Knäred såg dagens ljus hösten 1913. Som mest fanns det drygt 1 000 föreningar i Sverige men numera finns det bara runt 100 kvar.
- Folkbildningsidealet var inte så populärt hos kyrkan och när föreningen i Knäred bildades gav faktiskt dåvarande kyrkoherden sitt godkännande. På den tiden var det prästerna som skulle berätta vad folk skulle tycka och tänka, berättar Lars Ingemarson.
Överlevt tv och internet
Under årens lopp har Knäreds föreläsningsförening stött på patrull och hotats av nedläggning. I slutet av 1920-talet var föreningen på väg att dö på grund av lågt intresse men räddades genom en kollektivanslutning med Knäreds SLU (Svenska Landsbygdens Ungdomsförbund, nuvarande CUF) och fick ett uppsving.
När tv-sändningarna gjorde entré i de svenska hemmen på 1960-talet gick många föreningar i graven – men inte den i Knäred. Inte heller den sentida konkurrensen från internet har kunnat rå på föreningens ambitioner att verka som kunskapsspridare.
- Det är så otroligt mycket större konkurrens i dag jämfört med förr... fotboll och "Bonde söker fru". Men vi har ändå ett snitt på runt 70 besökare på varje föreläsning i bygdegården, säger föreningens sekreterare, Gertrud Holmberg.
Publik påverkar programmet
Holmberg berättar att under de första 80 åren ambulerade föreläsningarna runt i bygden, till skolorna i Putsered, Egernahult, Körsveka, Trälshult, Körsveka, Tommared och Svenshult. Sedan 1990-talet hålls föreläsningarna i Knäreds bygdegård.
Det ges dessutom alltid chans för publiken att interagera med föreläsaren och även möjlighet att påverka det kommande föreläsningsprogrammet.
- I slutet av varje föreläsning får man möjlighet att ställa frågor och det är viktigt. Dessutom får besökarna ge förslag på nya föreläsare och ämnen vilket vi gärna lyssnar på och tar emot, säger Gertrud.
Hoppas fånga statsministern
Föreningens ekonomi ger inget utrymme för några gigantiska föreläsningsarvoden men till Kulturpriset medföljer även en check på 10 000 kronor som kan komma till användning när schemat för hösten 2019 ska spikas.
- Nu kanske vi kan satsa lite på någon större föreläsare, säger Gertrud Holmberg.
Och ordförande Lars Ingemarson har sedan några år tillbaka en välkänd och speciell föreläsare halvt om halvt i bakfickan – socialdemokraternas partiordförande Stefan Löfven. I valrörelsen 2014 gjorde statsministern en jämförelse om hur arbetslösheten utvecklades och sa något i stil med att den per dag var lika stor som befolkningen i Knäred – som ligger i Skåne.
- Då mejlade jag honom bums att Knäred faktiskt ligger i Halland och att vi där har en föreläsningsförening och att han är varmt välkommen till oss. Han svarade att det skulle han kunna tänka sig, men sen blev han statsminister. Sen träffade jag honom i Laholm 2017 och tog upp det igen, men vi får väl se hur det blir, avslutar Lars Ingemarson.
Text och bild: Rickard Gustafsson
Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 18 december 2018