JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2018 / Säkerhetsvandringar på skolor

Säkerhetsvandringar på skolor

Publicerad 12 juni 2018

Mikael Waller, närmast kameran, redogjorde för Sofia Henriksson, Karin Martini, Eva Karlberg, Kristian Nilsson och Anders Stam vad som kan göras för att förbättra säkerheten på Mellbystrandsskolan.

Förbättrat säkerhetstänk bland personalen, bättre låsrutiner och röjning av buskage nära skolbyggnaderna. Med dessa åtgärder höjs säkerheten och därmed blir det svårare att olovandes ta sig in i Laholms kommuns skolor.

Under våren stals datorer för 10-000-tals kronor från några kommunala skolor. Förödelsen i samband med inbrotten var också stor här och var.

Det fick kommunpolis Kristian Nilsson tillsammans med kommunens utredare inom trygghet och säkerhet, Karin Martini, att snabbt skrida till verket. Tillsammans med företrädare för Kommunfastigheter AB, det helkommunala bolaget som äger fastigheterna, lade de upp en plan för besök på samtliga skolor. De frågade sig: Vad kan göras för att förhindra inbrott i Laholms kommuns skolor? 

När nästa vecka är till ända har de tillsammans med respektive rektor inventerat samtliga 14 grundskolor.

Larmrutiner behöver ses över

- Generellt sett, säger kommunpolis Kristian Nilsson, behöver larmrutinerna ses över. Däri ligger också bättre säkerhetstänk bland personalen, vilket exempelvis kan dryftas på arbetsplatsträffarna. Bättre belysning är en annan åtgärd.

Mikael Waller, lås- och larmansvarig på Kommunfastigheter AB, understryker också att buskage nära skolbyggnaderna måste hållas låga. I annat fall ger de ett bra skydd för tjuvar att jobba ostört.

- Här och var måste detta åtgärdas, påpekar han.

Nytt rapporteringssystem

För att förbättra larmrutinerna och skapa tydligare överblick för olika geografiska områden håller Kommunfastigheter på att införa ett nytt rapporteringssystem. Tillsammans med bättre information till anställda på skolorna om hur larmen fungerar, ser han goda möjligheter att väsentligt försvåra möjligheten till inbrott.

- Intresset för inbrott påverkas givetvis också av tillgången till datorer på skolorna. Därför är det viktigt att eleverna alltid tar hem sin personliga dator, säger Kristian Nilsson.

Två skolbesök

Under tisdagen besöktes Mellbystrandsskolan och Blåkullaskolan i Laholm. Tillsammans med rektor Eva Karlberg och Mellbystrandsskolans skyddsombud Sofia Henriksson gick delegationen runt Mellbystrandsskolan, kikade på dörrar, buskage och lösa anordningar som möjligen kan användas för att ta sig in i byggnaden.

Elever får träffa polisen

Eleverna fick också sin beskärda del av besöket.

- Polisens Medborgarlöfte till kommunen är bland annat fler skolbesök. Pågående kartläggning för bättre säkerhet har som bonuseffekt gett många träffar med elever. Det uppskattar jag och det är verkligen positivt säger Kristian Nilsson.

Text och bild: Lars Ingemarson

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 12 juni 2018