JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2018 / Skolgård invigs på FN-dag

Efterlängtad skolgård invigs på FN-dag

Publicerad 22 oktober 2018

Skolgården för F-6-skolan i Våxtorp var knappast en plats som eleverna drogs till på rasterna. Efter ombyggnaden är det annorlunda. Nu är det elevernas favoritplats.

Med sånger, tal av utbildningschef Richard Mortenlind och ett hemligt inslag invigs på onsdag, på FN-dagen, Våxtorpsskolans skolgård för klasserna F-6. Borta är fruktträden, ett litet skjul, krackelerande asfalt, en oinspirerande plats för lek och en skolgård som dränktes i vatten när regnet stod som spön i backen.

Ibland tvingades lågstadieeleverna går runt flera byggnader för att torrskodda ta sig till matsalen. Dåvarande sjunkbrunnar på skolområdet räckte långtifrån till för att ta emot regn- och smältvatten från tak och asfalterade ytor. Nu har dessa ersatts med dagvattenkasetter, nergrävda mitt på skolgården, som förvandlats till en plats som eleverna längtar till. Så var det knappast tidigare.

- Jätteroligt att skolgården äntligen är fixad. Nu finns det något att hitta på, på rasterna, säger eleverna i en lågstadieklass.

Några hade dock hoppats på lite fler lekredskap och en av eleverna efterlyser en kingplan. Den är på gång, upplyser läraren Anneli Johansson. På en del av asfaltplanen målas snart linjer för bollspelet.

Pengar under mark

Vad har då hänt på skolgården? En större del av de tre miljoner kronor som investerats i omdaningen syns inte. Slantarna har spenderats på omfattade markarbeten för att ta hand om skolområdets regn- och smältvatten. I brist på utbyggt system i Våxtorp för dagvattenhantering har omhändertagande av vattnet lösts lokalt.

På ett minst sagt fiffigt sätt. Nu bestämmer eleverna själva över vattnet. Ty mitt under skolgårdens dominerande sandlåda ligger dagvattenkasetter. Pump kopplad till dessa leder upp vatten till en vatteninstallation i sandlådans ena hörn.

I och runt sandlådan har uppförts bänkar och bord, sommartid spänns segelduk över platsen om solen är för intensiv, flaggstången har getts en central plats, skolgården är belyst och inom kort planteras växlighet på gården. Dessutom har i stort sett hela låg- och mellanstadiets skolgård asfalterats om. Rötter från nu kapade och uppgrävda träd fick den gamla att resa sig lite varstans.

Väl förberedda

Låg- och mellanstadieeleverna har förberett onsdagens invigning under ett par veckor. Givetvis med skolgården i fokus, men minst lika mycket med tanke på att arrangemanget förlagts till FN-dagen.

- Vi har pratat en hel del om FN:s barnkonvention och vad den innebär. Att man har rättigheter men också skyldigheter. Att barn är egna individer med egna rättigheter, och att alla barn har samma rättigheter och lika värde. Men också att man är skyldig att göra vissa saker, exempelvis att gå i skolan, säger Anneli Johansson.

Text och bild: Lars Ingemarson

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 22 oktober 2018