JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2018 / Strandvärdar gör stor nytta

Strandvärdar gör stor nytta

Publicerad 21 juli 2018

Från vänster: Julia Kling, Ellen Malmberg, Corinne Olsson och Murat Petrov. Alla fyra har gått ut andra året på Osbecksgymnaiset där de läst risk och säkerhet som tillvalsämne.

För femte året i rad är strandvärdarna på plats för att öka trivseln och säkerheten för besökarna på stranden. Och med den gassande solen finns det mycket att göra.

Innan strandvärdarna började sina sommarjobb efter midsommarveckan var tanken att om det blev dåligt strandväder skulle de knacka dörr för att testa brandvarnare och informera om brandskydd.

- Det har det ju inte blivit så mycket av än. Men kommer det lite annat väder är vi beredda att köra ut och testa brandvarnare, säger strandvärden Julia Kling som understryker att ett besök inte behöver ta mer än några minuter.

Varje dag fram till slutet på augusti utgår totalt fyra strandvärdar från de två bodarna Mellbystrand och Skummeslövsstrand. Den ena boden ligger rakt nedanför Strandhotellet på Birger Pers väg i Mellbystrand och den andra ligger nedanför Stora Strandvägen i Skummeslövsstrand.

Strandvärdarna finns oftast inte längre bort än 200 meter från strandboden när det är strandväder. Men vid en akut situation har de hela stranden som upptagningsområde och till sin hjälp har de tillgång till både terrängfordon och vattenskoter. Om någon buskör med bilen på stranden eller kör vattenskoter där man inte får, är strandvärdarna där och informerar om vad som gäller och vilka risker som finns.

- Det är viktigt att förstå att strandvärdarna inte kan omhänderta någon eller vidta andra polisiära åtgärder. De kan bara berätta om vad som gäller och be att man förhåller sig till detta, säger Andreas Randevik på räddningstjänsten i Laholm som är ansvarig för strandvärdarna.

Stor nytta

Till de vanligaste arbetsuppgifterna hör annars att svara på frågor från besökare och att kontrollera att allt fungerar som det ska nere på stranden som till exempel duschar och toaletter. Andra arbetsuppgifter kan vara att plåstra om små barn som gjort sig illa och hålla uppsikt över badare och båtar. Hittills i år har strandvärdarna avvärjt en handfull incidenter som hade kunnat få allvarliga konsekvenser. Två kitesurfare som blivit av med sina surfbrädor har bogserats till stranden och vid två tillfällen har barn på luftmadrass bogserats in efter att de drivit utåt.

- Vi de här tillfällena har strandvärdarna inte bara tagit hand om människor i nöd, de har även förebyggt stora räddningsinsatser där bara en insats kan kräva att över 50 personer mobiliseras från Räddningstjänsten, Sjöräddningen och Kustbevakningen, säger Andreas Randevik.

Blivande brandmän

En annan allvarlig situation i år där strandvärdarna var först på plats var en gräsbrand som höll på att sprida sig till närliggande hus.

- När vi kom fram var lågorna riktigt höga. Vi hade våra brandsläckare med oss, utrymde platsen och så fick vi hjälpa till med släckningsarbetet när brandbilarna kom fram, säger Ellen Malmberg.

Alla 14 strandvärdar är tjejer och killar som går första eller andra året på Osbecksgymnasiet där de läser risk och säkerhet som tillval, en utbildning som gör att de kommer vara behöriga att jobba som deltidsbrandmän i Laholms kommun efter examen. 

- Min pappa som varit deltidsbrandman under hela min uppväxt tog med mig på brandmansträffar och allt möjligt som har med det att göra. Så hans intresse har verkligen smittat av sig på mig, säger Julia Kling som ser fram emot att följa sin i pappas fotspår.

Text och bild: Viktor Hedén

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 20 juli 2018