JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2018 / Ta prover i egen brunn

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Ta prover i sinande brunnar

Publicerad 09 augusti 2018

När en sinad brunn så smått återfylls med vatten eller när vattennivån på en brunn sjunker onormalt mycket bör fastighetsägaren ta prov på vattnet för att säkerställa kvalitén för dricksvatten. Den uppmaningen riktar miljö- och hälsoskyddsinspektör Jenny Hamringe på Laholms kommun till alla i kommunen som har egen dricksvattentäkt.

Och det är många, närmare 4 000 hushåll av drygt 11 000 i hela kommunen. Hittills har Laholms kommun fått information från ett 15-tal fastighetsägare om sinade brunnar. Men det kan bli fler. För även om även om utomhustemperaturen enligt SMHI:s prognos förväntas sjunka till mer normala nivåer under kommande dagar förefaller nederbördsmängderna bli minimala.

Så småningom kommer förstås situationen att förändras till det bättre. Tiden för att en sinad brunn återfylls kommer dock att variera beroende på olika grundvattenförhållanden.

Var vaksam på kvalitén

När vattnet återvänder är det viktigt att vara vaksam på dess kvalité. I en sinad brunn eller brunn med lågt vatten kan nämligen bottensedimentet påverka vattnets beskaffenhet.

- Bakterier kan bildas när bottensediment kommer i kontakt med syre, och när vattnet i brunnen fylls på finns dessa bakterier i dricksvattnet. Följden kan bli att man blir sjuk, säger Jenny Hamringe.

Hon uppmanar därför drabbade fastighetsägare att ta prover på sitt vatten.

- Generellt sett bör man kontrollera sitt vatten vart tredje år för att försäkra sig om god kvalité. Har man småbarn är det extra viktigt eftersom de är mer känsliga. I nuvarande läge med sinande brunnar råder jag alla att ta prover på vattnet när nivåerna normaliserats i brunnarna.

Hämtningsställen

Hushåll utan vatten kan få dunkar upp till 25 liter fyllda med vatten vid kommunens utomhusbassänger. Via länk på denna sida ges information om friluftsbadens öppettider. Vatten på dunk kan också hämtas vid Laholmsbuktens VA-stationer i Laholm, Knäred och Skottorp. Adress till dessa återfinns via länk på sidan.

Spartips

För alla som har egen brunn och fortfarande tillgång till vatten gäller förstås att hushålla med vattnet för att minska risken för sinande brunnar. Så tänk på att:

  • Ta korta duschar och stäng av vattnet i duschen medan du tvålar in dig (en dusch på tre minuter motsvarar 36 liter).
  • Låt inte kranen rinna i onödan (för varje minut som kranen står och rinner går det åt sex liter vatten).
  • Stäng av kranen när du borstar tänderna (om en familj på fyra personer gör det sparar de tillsammans 100 liter vatten på en dag).
  • Ställ en fylld vattenkanna i kylen så slipper du låta kranen rinna för att vattnet ska bli kallt.
  • Diska och tvätta alltid med full maskin och välj eco-program (det går åt ca 50 liter vatten för en maskin tvätt).
  • Tvätta bilen på en biltvätt som återvinner vattnet så gör man både vattensmarta och miljömässiga vinster.
  • Samla upp vatten i duschen i väntan på varmvatten och återanvänd det till exempelvis trädgårdsbevattning, rengöring i hemmet och tvätt av trädgårdsmöbler.
  • När det är möjligt, använd regnvatten smart till trädgårdsbevattning och tvätta trädgårdsmöbler.
  • Använd snålspolande munstycke på kranar och duschar.

Text: Lars Ingemarson

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 9 augusti 2018