JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2018 / Två konstinvigningar på förskolor

Två invigningar med samme konstnär

Publicerad 08 juni 2018

Barnen på Allarps förskola möttes av dignande disk med frukter och grönsaker när byggnadens konstverk invigdes på fredagen

Vid den barnanpassade disken till köket i Allarps förskola i Skummeslövsstrand står dignande skålar av frukt och grönt. Invigning väntar av konstnären Ragnar Schmids skapelse "Brocolli med vänner", en samling figurativa grönsaksbilder som lyser upp de vitmålade väggarna.

Här hänger "Den tjusiga broccolin", "Apelsinens melankoli", "En rödbeta", "Gurkans pondus" och en "Grubblande aubergin".

Konstnären är på plats och berättar för barnen om figurerna. Nyfiket frågar de om detaljer, och upptäcker plötsligt rumpor på flera figurer. Fantasin har väckts i Ragnar Schmids sagoberättelse med förmänskligade grönsaker och frukter.

Bättre betyg än så kunde han knappast få. För det var just det han ville uppnå med sitt arbete, att bilderna skulle utgöra "ett slags råmaterial till egna fantasier". Att få barnen att fundera om exempelvis jordgubben är glad eller ledsen, och hur en broccoli kan se ut som person.

"Konstnärliga" pengar vid nybygge

På plats är också ordföranden i kultur- och utvecklingsnämnden Cecilia Roos (M), kultursekreterare Thérèse Ehrenborg och förskolans personal. Efter sedvanlig bandklippning invigs den konstnärliga utsmyckningen, som har tillkommit genom att en del av byggkostnaden – 0,75 procent - har avsatts för konstnärlig gestaltning.

Maten viktig för allas trivsel

Ragnar Schmid och Malin Mauritzson tog sig en smakbit av frukt- och grönsaksbordet.

Inspiration och idé till bildmotiven fick han när han för lite drygt ett år sedan träffade personalen på Allarps förskola och Söderlägets förskola i L:a Tjärby. De framhöll måltidens betydelse som en förutsättning för att ge barnen ny energi, som i sin tur skapar god stämning bland barn och personal under lek och arbetsdag.

- Vi arbetar målmedvetet med vår kost. Pratar om vad vi stoppar i oss, samtidigt som barnen uppmanas använda alla sina sinnen inte minst i kontakt med frukt och grönt, säger förskolechef Malin Mauritzson.

På Allarps förskola har man dessutom tagit ytterligare ett kliv i sin ambition att väcka barnens intresse för maten de serveras. På uteplatsen och i pallkragar odlas gurka, paprika, tomater och potatis. Paprikaodlingen är resultatet av barnens mödosamma pillande med frön från mogna frukter. Så tala om att börja från grunden.

- I höst ska vi ha skördefest, säger förskolechefen och pekar på några av de växande odlingarna.

Invigning i Söderlägets förskola

Invigningen i Allarp följdes av en liknande ceremoni när sällskapet med konstnären, ordföranden i kultur- och utvecklingsnämnden samt kultursekreteraren drog vidare under fredagseftermiddagen till Söderlägets förskola i L:a Tjärby. Även här har Ragnar Schmid stått för byggnadens konstnärliga utsmyckning och också jobbat med samma tema, frukt och grönt. Han benämner sitt verk "Jordgubben med vänner".

Efter fredagens konstinvigningar väntar ytterligare en inom den närmaste tiden, utsmyckningen av Hishultsskolan. Även denna är ett led i kommunens beslut om pengar för konstnärlig gestaltning i samband med nybyggen av kommunala lokaler.

Text och bild: Lars Ingemarson

 

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 8 juni 2018