JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2018 / Utökar öppen mottagning

Utökar servicen för nyanlända

Publicerad 02 maj 2018

Mottagningssamordnarna Tirtha Rasaili, Helen Nilsson, Veronica Hjelm och Husam Almalek hjälper personer som flyttar till kommunen och asylsökande. Nu utökar de den så kallade öppna mottagningen till att omfatta två tillfällen per vecka.

Varje onsdagsförmiddag har Laholms kommuns mottagning för nyanlända öppen mottagning, en form av drop in utan förbokade tider. I samband med att verksamheten firar 1-årsjubileum måndagen den 7 maj utökas den öppna mottagningen till att även omfatta måndagseftermiddagar.

- Att vänta upp till en vecka på ett möte som varar i en kvart, ibland kortare än så, upplevs av många som onödigt lång tid. Därför utökar vi nu tiderna för öppen mottagning, säger mottagningssamordnare Veronica Hjelm.

Under hösten 2016 bildades Mottagningsenheten för nyanlända, varvid integrationsfrågor knoppades av och blev en del av en nyinrättad tjänst som integrationsstrateg i Laholms kommun. Mottagningsenhetens uppdrag utkristalliserades till att hjälpa nyanlända som är bosatta i kommunen med allehanda spörsmål, små som stora. Som exempelvis myndighetskontakter med Försäkringskassa, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten, Arbetsförmedlingen men också om kommunala kontakter gällande förskola och skola.

Onödig väntan

- För ett år sedan förbättrade vi vår service med öppen mottagning. Det visade sig nämligen att en hel del sökte sig till oss med enkla frågor eller uppgifter som vi kunde lösa omgående, säger mottagningssamordnare Tirtha Rasaili.

I takt med att informationen om den öppna mottagningen spreds sökte sig allt fler till enhetens lokaler på Siloetten. För att möta efterfrågan ges nu ytterligare ett tillfälle för obokade besök under veckan.

- Vi har alltid arabisktalande tolk på plats för att hjälpa till med ärendena. Lyckligtvis finns även EFI (enheten för flerspråkighet och integration, red:s anmärkning) i lokalerna med lärare som kan bistå om andra språk kommer ifråga. Det kan vara dari, tigrinja eller somaliska. Räcker inte kan vi även erbjuda telefontolkning via ett upphandlat företag, säger Veronica Hjelm.

Återförening av splittrade familjer

Trycket på Mottagningsenheten för nyanlända är avsevärt mindre nu jämfört med flyktingströmmen för ett par år sedan. Men det är fortfarande en hel del nyanlända som kommer till Laholms kommun. Många av de ensamkommande barnen återförenas nu med sina familjer.

Firar 1-årsdagen

Årsdagen av öppen mottagning firas den 7 maj mellan klockan 14 och 18. Här möter nyanlända företrädare för Öppen förskola, språkvänner och Carl-Fredrik Stefansson, kommunens föreningskonsulent vars uppgift bland annat är att informera om och väcka intresse bland de nyanlända för kommunens föreningsliv. Olika aktiviteter, som exempelvis ansiktsmålning, ordnas för barnen under eftermiddagen.

Text och bild: Lars Ingemarson

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 2 maj 2018