JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2019

Året som gått - stort och smått 2019

Publicerad 03 januari 2020

I början av året flyttade Laholmshem från den gamla järnvägsstationen mitt i Laholm. Numera hyser fastigheten LSS-handläggare och det kommunala funktionsrättsrådet.

Januari -februari

Efter drygt 17 år tackade Laholmshem för sig, packade sina pinaler i gamla järnvägsstationen och flyttade till Trulsgården. Den historiska byggnaden mitt i Laholm togs över av LSS-handläggarna och det kommunala funktionsrättsrådet.

Efter det allmänna valet hösten 2019 stuvades de politiska församlingarna om. In kom många nya ansikten. Under två dagar grillades de förtroendevalda i det kommunala regelverket, kontrollfunktioner, kommunens ekonomi samt gränsdragningen mellan politiker- och tjänstemannarollen. 

I Reino Jacobsson fick kommunen en landsbygdsutvecklare.  Naturligt nog knuten till näringslivsenheten, eftersom näringslivsutveckling på landsbygden är en viktig uppgift för att utveckla hela kommunens näringsliv.

Mars-april

Närmare 800 fritidshus i kommunen ägs av danskar. Flera av dem är medlemmar i föreningen Danske torpare, där det då och då diskuteras kommunala frågor som exempelvis bygglov, vatten och avlopp och avfall. För att bringa klarhet i vad som gäller bjöd kommunen in till en träff med ett 80-tal danskar i Knäreds bygdegård. 

Boken ”The Youth of Laholm – ungdomslivet i Laholm” kammade hem andraplatsen i tävlingsklassen ”Årets samhällsentreprenör” på UF-mässan i Halmstad.

I konkurrens med 35 sökanden fick Malin Sörensen tjänsten som HR-chef. Därmed lämnade hon sin tidigare tjänst som förhandlingsstrateg på kommunens personalenhet.

Kommunens överskott för 2018 blev nästan lika bra som föregående år. Resultatet summerades till 25,2 miljoner kronor, 4,9 miljoner kronor över det budgeterade utfallet.

Efter en lång och omfattande rekryteringsprocess bestämde sig kommunstyrelsen för vem skulle axla jobbet som kommunchef. Valet föll på Anders Einarsson, (bilden) som i drygt fem år hade samma befattning i Bollebygd. ”Laholm har det mesta av det bästa”, sa han när beslutet offentliggjordes.

Intill Ahla återvinningsstation ligger Sveriges modernaste omlastningsstation för källsorterade sopor. Anläggningen invigdes strax efter att de sista flerfackskärlen körts ut. Närmare 3 500 fritidshusägare och cirka 8 500 villaägare hade därmed fått två flerfackskärl på vardera 370 liter.

Kommunen har åkt berg-och-dalbana i tidningen Aktuell Hållbarhets miljörankning av landets kommuner. 2019 togs ett jättesprång uppåt- 41:e plats i riket.

Maj-juni

Bäst i länet och på 10:e plats i landet. När Lärarnas riksförbund rankade kommunerna efter sina ambitioner med grundskolan och hur de lyckas med uppdraget kom Laholm i rampljuset.

Företagarnas upplevelse av företagsklimatet i Laholms kommun låg i stort sett stilla jämfört med 2018. På skalan 1-6 fick Laholm "betyget" 3,46 som sammanfattande omdöme. När Svenskt Näringsliv senare under året offentliggjorde sin rankinglista hamnade kommunen på plats 100.

Med avsiktsförklaringen mellan Trafikverket, Region Halland och Laholms kommun togs ett viktigt steg för persontrafik på Markarydsbanan. Ett "startskott" enligt kommunstyrelsens ordförande, Erling Cronqvist (C). 32 miljoner kronor har tagits upp för olika kommunala investeringar i Knäred och Veinge.

Sverigedemokraternas valframgång från det allmänna valet 2018 blev än större i EU-valet. Partiet blev kommunens största med 24,0 procent av rösterna. I Hishults valdistrikt sopade partiet mattan med konkurrenterna och fick 35,9 procent.

För att mildra bristen på kockar satsade kommunen på internutbildning av kökspersonalen. Mille Beqaj blev först ut i satsningen. Senare under året tillkom ytterligare fyra kockar.

Kerstin Brink var handledare för Mille Beqaj (i mitten av bilden) medan Andreas Albjär och Christina Bertilsson bedömde hennes yrkeskvalifikationer som blivande kock.

Knäred fick en ny lekplats. Centralt belägen med närhet till skolan och ansluten till ett cykelstråk fick den genast barnens gunst.  Och på Stortorget i Laholm inrättades mobil lekplats. En satsning tillsammans med köpmännen för att locka fler till centrum.

Juli-augusti

Protesterna var minst sagt högljudda när det gamla, fem meter höga hopptornet vid Glänningesjö i Laholm revs. Det gav effekt. När sommaren stod för dörren var ett nytt, lika högt hopptorn på plats.

Glänningesjö fick tillbaka sitt fem meter höga hopptorn.

Erland Björkmans yrkeskarriär lär få kunna kopiera. Han började som badvaktmästare och slutade som t f kommunchef. Efter 36 år tackade han för sig.

När höstterminen stod för dörren öppnades nya Glänningeskolan i Laholm för F-6 elever och särskola. Öppningen kom emellertid i viss skymundan av sommarens många turer kring inköpet av stolar och bord. Skolan är byggd som ett passivhus med extremt höga krav på minsta möjliga energianvändning.

Svante Dellve, rektor på Glänningeskolan, med några av skolans elever. 

September-oktober

Den dag persontågen börjar rulla på Markarydsbanan ska det vara lätt, smidigt och tryggt att ta sig till stationerna i Knäred och Veinge. Gärna med cykel. Utrustade med tvåhjulingar undersökte två trafikplanerare från ett konsultföretag hur det ska ordnas.

En del i kommunens strävan att förbättra företagsklimatet har varit att minska tiden för beslut om bygglov, förutsatt att handlingarna är kompletta. Är allt i sin ordning ges besked inom sju arbetsdagar.

Från start till mål tog det 13 år att bygga om Ängstorps reningsverk i Laholm. Strax under 100 miljoner kronor landade kostnaden på. Efter en kortare inkörningsperiod av det ombyggda verket stängdes Hedhuset för gott.  Verket kan ta emot avloppsvatten från cirka 50 000 personer, varav en del bor i Båstads kommun.

Ta cykeln till järnvägsstationen i Laholm. Förr en smula osäkert med tanke på antalet cykelstölder i området. Med cykelgarage på plats blev det mycket tryggare. En app och en tagg är allt som behövs för att låsa in sin cykel.

Kristofer Johansson, chef för driftenheten på Laholms kommun, hoppas att fler tar cykeln till stationen när man nu kan låsa in sin tvåhjuling. 

November-december

Smedjebackens kök i Knäred prisades än en gång för sina kokkonster. ”Varje enskild måltid blir en upplevelse i matglädjens tecken” löd motiveringen när Hallands matakademi utsåg köket till Hallands bästa seniorrestaurang. För fem år sedan uppmärksammades köket av vänföreningen i den Skåneländska gastronomiska akademien. 

Riksdagens förändring i kostnadsutjämningssystemet gjorde Laholms kommun till en vinnare med ett tillskott till kommunkassan på 2,7 miljoner kronor. På fullmäktiges novembermöte spikades skattesatsen till oförändrad utdebitering, 20,58 kronor.

Två likalydande beslut i Halmstads och Laholms fullmäktigeförsamling öppnade för bolagisering av Laholmsbuktens VA. Mattias Leijon (bilden) tilldelades posten som vd.

Högskolan i Halmstads utvärdering av samverkansprojektet ”Börja prata” visade att elever i årskurs fem på Våxtorpsskolan, Veingeskolan och Parkskolan i Laholm skaffat sig ”verktyg” för att våga prata om psykisk ohälsa och missbruk.

Laholms kommun är en fortsatt trygg plats att bo i. 83,1 procent av kommuninvånarna upplever kommunen som trygg, oavsett bostadsort.

Under året genomfördes två MBU-utbildningar (människan bakom uniformen) för ungdomar. Här träffade de poliser, ambulanspersonal, brandmän och personer från socialtjänsten. I slutövningen, en fingerad olycka, testades deras nyvunna kunskaper.

Två MBU-utbildningar genomfördes under året. Satsningen återkommer under 2020.

Palle Nielsen och Öringe skola och montessoriförskola blev årets miljöpristagare. Bröderna Åke och Anders Walldén knep kulturpriset, Björbäcks ryttareförening utsågs till Årets förening och Lagaholmsskolans kök tilldelades kommunens personalstipendium. 

I Statistiska centralbyråns medborgarundersökning fick kommunen mer än godkänt inom flertalet områden, med två iögonfallande undantag: synen på inflytande och förtroendet för politikerna. Parametrar som låg en bra bit under genomsnittskommunen.

Tidningen Villaägarna genomförde för första gången en undersökning om var i landet det är bäst att bo utifrån ett småhusperspektiv. Laholm hamnade på tionde plats.

Text: Lars Ingemarson

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 11 februari 2020