Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2019 / Ahla omlastningsstation invigd!

Information med anledning av coronavirus och covid-19

 

Här samlar vi allt publicerat material om hur coronaviruset påverkar Laholms kommuns verksamheter, till exempel förskola, skola, gymnasiet, vård och omsorg. Här finns också länkar till myndigheter. 

For all information published on the page, the "translate" function can be used (see top right). للحصول على كافة المعلومات المنشورة على الصفحة، يمكن استخدام وظيفة "الترجمة" (انظر أعلى اليمين).

Länk till sidan

Ahla omlastningsstation invigd!

Publicerad 13 april 2019
Förstora bilden - ahla 110_1.jpg

Erland Björkman, tf kommunchef och Erling Cronqvist (C), kommunstyrelsens ordförande, klippte bandet efter varsitt tal och invigde Ahla omlastningsstation.

Solen sken på besökarna av kommunens öppna hus och invigning av Sveriges modernaste omlastningsstation för källsorterade sopor i Ahla utanför Laholm. Erland Björkman, tf kommunchef och Erling Cronqvist (C), kommunstyrelsens ordförande hjälptes åt att klippa bandet och förklarade anläggningen invigd.

På plats var också de ansvariga för kommunens källsorteringsprojekt och inblandade företag som Ohlssons, Varig och Jonab. Tillsammans kunde de svara på detaljerade frågor från nyfikna och intresserade invånare. En tipspromenad med faktafrågor fanns och använda rengjorda 190 liters sopkärl på hjul såldes för en symbolisk summa.

När sopbilarna kört sina rundor i kommunen styr de kosan mot den nya omlastningsstationen. Här backar de in i en hög svart, tornliknande byggnad och tömmer delar av sin last i en komprimator. Matavfall, restavfall, samt pappers- och plastförpackningar komprimeras var för sig och hamnar sedan i olika containrar som löper på räls. Färgat och ofärgat glas läggs på backen i varsitt fack medan metallförpackningar och tidningar placeras i containrar utanför rälssystemet.

Kommunens satsning på ett nytt avfallssystem är en viktig komponent för att skapa ett mer hållbart samhälle. Redan efter några månaders tillämpning har det gett påtagliga miljömässiga resultat. I januari 2018 transporterades 549 ton restavfall från hushållens gröna soptunnor till Halmstad för förbränning. För samma månad i år blev hushållens restavfall 308 ton, en minskning med 44 procent.

-  Omlastningsstation med containrar på räls är unikt för Sverige. Det är ett automatiserat och slutet system som ger bättre arbetsmiljö, effektivitet och skapar mindre olägenhet i hanteringen, säger avfallsingenjör Eva Aronsson på Laholms kommun.

Systemet är också ekonomiskt gynnsamt, understryker Eva Aronsson. Färre transporter tillsammans med intäkter från avfallshanteringen ger i dagsläget cirka 100 000 kronor i månaden till kommunens kassa. I full drift förväntas summan bli än högre.

För dig som vill läsa mer om Ahla omlastningsstation hänvisar vi till artikeln i Magasin Laholms vårnummer på sidan 41 och information på Laholms hemsida.

Text och bild: Bo Bjelvenstedt

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 13 april 2019