JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2019 / Dricksvattenproduktionen sticker iväg

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Dricksvattenproduktionen sticker iväg

Publicerad 27 juni 2019

Den höga förbrukningen av dricksvatten som just nu pågår i Halmstads och Laholms kommuner gör att vattenverken producerar på en nivå som inte är tillräckligt säker. Detta i kombination med låga grundvattennivåer gör att om inte förbrukningen minskar står vi inom kort inför ett bevattningsförbud.

Det just nu pågående stora uttaget av dricksvatten gör att Laholmsbuktens VA:s vattenverk producerar för fullt. Detta innebär att vi just nu är på marginalen och är väldigt sårbara om det sker större uttag för brandsläckning av räddningstjänsten, läckor eller driftstörningar på vattenverken.

- Förbrukningen närmar sig just nu snabbt nivåerna som vi hade i början på juni förra året när vi införde bevattningsförbud 5 juni. Förra året hade vi normala grundvattennivåer och kunde leva med hög förbrukning några veckor, men i år nivåerna lägre och vi har inte alls samma buffert. Samtidigt måste vi tänka långsiktigt eftersom vi inte vet vilken nederbörd och grundvattenbildning vi får till hösten och vintern, säger Mattias Hultin, chef för driften på Laholmsbuktens VA.

Förnuftigt och vattensmart

Invånarna och våra besökare uppmanas därför - och påminns igen - om att vara vattensmarta. Vara återhållsamma och förnuftiga med sin dricksvattenförbrukning och alltså exempelvis inte vattna gräsmattan, inte låta kranen rinna i onödan. Ta korta duschar och stänga av vattnet i duschen medan man tvålar in sig. Tvätta bilen på anläggningar som återanvänder vattnet och när det regnar gärna se till att spara regnvatten och använda detta till exempelvis trädgårdsbevattning.

Text: Laholmsbuktens VA

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 27 juni 2019