JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2019 / Elever åkte utför

Mellanstadielever lärde sig åka utför

Publicerad 05 mars 2019

Tydligt var att barnen och ungdomarna hade roligt i backarna på torsdagseftermiddagen då väldigt få hade tid över att prata eller stanna till och bli fotograferade men ledarna Anna Petrosyan och Diellza Kamberaj ställde till slut upp på en bild tillsammans med Mikael och Veronika.

Turen var verkligen på barnens sida i år när snön lyser med sin frånvaro förutom i Vallåsens backar där kommunens elever i årskurs 4 och 5, ledda av gymnasieelever från Osbeck, fått möjlighet att prova på att åka skidor under vecka 9.

-Tyvärr blev förra årets Alla på snö inställt eftersom det var för lite snö i backen i början av januari. Därför har vi alla elever i årskurs 4 och 5 i backen denna vecka. Nu fick även förra årets fyror, som nu går i femte klass, en ny möjlighet, sa Veronica Johansson från Laholms kommun.

Laholms kommun deltar i Svenska skidförbundets landsomfattande projekt "Alla på snö" med Vallåsens skidanläggning som lokal samverkanspartner. Syftet med "Alla på snö" är att alla elever i årskurs 4 ska få möjlighet att "testa på snö" under lekfulla former och i år fick alltså även årskurs fem delta. Eleverna får genom Vallåsen tillgång till utrustning, snöanläggning och genom Osbeckgymnasiet vägledning av gymnasieelever för att utforska snöglädje. Kommunen svarar i sin tur för busstransport och lättare lunch.

Osbeckselever ledare

Elever från årskurs 1, som valt idrotts-, fotbolls- och risk- och säkerhetsprofil har under veckan agerat ledare och instruktörer i backarna. Mikael Malm från Osbecksgymnasiet poängterar att detta projekt inte hade kunnat genomföras utan gymnasieelevernas medverkan.

-De har gjort ett fantastiskt arbete som ledare och funktionärer hela veckan, säger Mikael Malm. Det har även inneburit mycket förberedelser för att organisera grupper och teoretiska inslag för gymnasieleverna för att ge dem grundkunskaper i ledarskap.

Under måndagen fick alla de 70 gymnasieeleverna även en praktisk utbildning av svenska skidförbundet på plats i backarna på Vallåsen. Rustade med heldagsutbildningen tog de sig sedan an strax över 150 fjärde- och femteklassare.

- De försöker lära dom så mycket de kan, glida, bromsa, stanna, åka lift och ha roligt i backen helt enkelt, säger Mikael Malm från Osbecksgymnasiet.

Olika förkunskaper

Mikael Malm betonar att huvudsyftet har varit att göra allt tillsammans vilket även är en av utmaningarna då alla har olika förkunskaper, både ledare och barn.

-Det är jättemånga barn som kommer hit och aldrig har stått på ett par skidor och sedan kommer ner från backen och är jätteglada och kan bromsa och svänga. Vissa har till och med gått från noll förkunskap till att väl hantera backarna, säger Mikael Malm.

Text och bild: Caroline Dahlman

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 5 mars 2019