JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2019 / Första skoldagen någonsin på Glänningeskolan.

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Första skoldagen någonsin på Glänningeskolan

Publicerad 20 augusti 2019

Rektorn Svante Dellve frågar några elever om vad de tyckte om första skoldagen.

Den magiska första skoldagen var lika spännande för nya rektorn som för eleverna. Svante Dellve tillsattes som rektor för kommunens nybyggda och toppmoderna skola i juli, så förväntningar på skolstarten fanns även hos honom, trots nitton år i skolans värld. De består av arton år i Partille kommun som lärare, biträdande rektor och chef för administration och nu senast på Linehedsskolan i Halmstad. Där som enhetschef och biträdande rektor. Sedan hösten 2018 bor han med familjen utanför Hasslöv.

-  Första skoldagen är ofta lite likartad år från år. Men inte den här gången. Både jag, lärarna och barnen börjar på en ny skola byggd med unik passivhusteknik. Så unik att den till och med fått en egen konferens i höst 24 ­- 25 oktober här på plats med internationella gäster. Så den här första skoldagen var ny för oss alla. Cirka 320 elever från tre skolor ska gå här från förskola till sjätte årskursen inklusive grundsärskola med samma årskurser, säger Svante Dellve.


Rektorn Svante Dellve i skolans ljusa trapphus.

Den täta och energisnåla byggnaden har spännande ljusinsläpp och naturmaterial överallt. Dämpande material håller nere ljudvolymer även hos glada stojiga barn och det kommer alla att må bra av. Det allmänna intrycket inomhus är trägolv och betongväggar med inristade djur som finns i skolans omgivningar. En hare sprang upp när jag släntrade över en gräsyta på väg mot skolans entré så jag kan intyga riktigheten i det.

Spännande skolgård i nivå med byggnaderna

Den inbjudande skolgården mellan skolbyggnaden och Glänningehallen har dessutom några udda element som en inhägnad källsjö och flera uteklassrum i anslutning till en amfiteater. Där ska undervisning kunna ske året runt i en rad ämnen och säkert kommer den friska uteluften att höja både inspiration och kunskapsnivåer.

-  Vi inleder hösten med tre TIS-veckor. Tre bokstäver som står för tydlighet, inkludering och samsyn. Tre viktiga ord för oss på Glänningeskolan som vi kommer att jobba mycket med i allt vi gör.  Dagens informationsflod i samhället stressar både barn och vuxna så vi måste bli extremt tydliga med hur man ska bete sig mot varandra både skolan och hemma. Det får inte finnas någon osäkerhet kring det. Alla ska få vara delaktiga och vår kompetenta personal kommer att jobba mycket med det här, avslutar Svante Dellve.

Första skoldagen kan vara konst uppåt väggarna


Konstnären Catrin Andersson framför sin symbolvägg.

En av skolans ytterväggar är just i kommunikationens tecken. Med tyngdpunkt på tecken. Konstnären Catrin Andersson, bosatt i Norrland (född i Helsingborg), har samlat kommunikativa intryck från istiden fram till våra digitala dagar och samlat dem på en av entréväggarna. Det är bland annat en stor ”emoji”, eller smiley, en pratbubbla och ett tecken för play. Allt blandat med tecken som handavtryck från förhistoriska grottväggar och dagens digitala tecken för ”hashtag” och liknande. Catrin fick också uppleva första skoldagen när hon förklarade och diskuterade sitt konstverk med elever på skolan.

-  Jag har kallat verket för ”nICE TALK😊” (ICE syftar på symbolerna i konstverket från istiden). Det ska helt enkelt symbolisera att man ska ha en trevlig ton i alla samtal oavsett om de är muntligen eller på nätet. Eller ett ”schysst snack” säger konstnären Catrin Andersson.

En spännande första skoldag blev det alltså för alla. Den inleddes med fruktspett till alla elever och avslutades med att glassbilen kom på besök efter lunch innan barnen fick gå hem.

En ”schysst” skola känns det som efter mitt besök på premiärdagen eller skolstarten höstterminen 2019 - 2020.

Text och bild: Bo Bjelvenstedt

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 20 augusti 2019