JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2019 / "Frontalkrock" avslutade MBU-utbildning

"Frontalkrock" avslutade prisad MBU-utbildning

Publicerad 06 december 2019

"Nackskadade" statisten Victor Lilja hade det tufft. Först efter en dryg timme kunde han lyftas ur bilen sedan räddningsteamet klippt upp biltaket och försiktig lagt honom på en bår.

- Alla borde få testa på detta. Få känna på hur det är att jobba som polis, brandman eller ambulanssjukvårdare. MBU har gett mig otroligt mycket, och nu vet jag vilket yrke jag kommer att satsa på, polis.

Sonny Tjulin är lyrisk. I våras var han en av tolv ungdomar i den första utbildningskullen i projektet Människan bakom uniformen. I höstens slutövning med en ny grupp ungdomar var han statist, lindrigt skadad i en "olycka".

Sonnys entusiasm delas av alla inblandade, ungdomar såväl som polis, ambulanssjukvårdare, brandmän och socialtjänstens ungdomsteam.

- Kvällarna med ungdomarna har gett så mycket tillbaka. Vi har lärt känna dem och de oss. Nu är det betydligt lättare att komma till kommunens skolor och berätta om vårt arbete. Via MBU-projektet har vi också fått nya ingångar till ungdomarna runt om i kommunen. Och vi har redan sett en tydlig effekt i vårt brottsförebyggande arbete, säger polisen Fredrik Arvidsson.

Tobias Evertsson går igenom förutsättningarna för slutövningen med Abdulmunem Asaad, Elsa Sim, Hampus Johansson och Mohamad Nasif.

24 ungdomar i MBU-projekt

Med start i våras har totalt 24 ungdomar i kommunen deltagit i MBU-projektet. Några av vårens deltagare har blivit MBU-ambassadörer och agerade statister under onsdagens slutövning, en fingerad frontalkrock mellan två personbilar iscensatt på räddningstjänstens övningsområde i Laholm. 

Vid tio tillfällen under hösten har de träffat poliser, brandmän, ambulanssjukvårdare och personer från socialtjänsten. Fått inblick i deras yrke och lärt sig hur blåljuspersonal agerar i olika situationer, inte minst akuta. Ungdomarna har i sin tur berättat om sin vardag, problem de möter och mött och känsla av ovisshet i kommande yrkesval. Med MBU-projektet kom blåljusyrkena i fokus.

- En kompis tipsade om projektet, fast jag tänkte inte anmäla mig. Men hon tjatade så jag gjorde som hon sa. Det ångrar jag inte en sekund. Nu har jag också bestämt mig för vad jag vill bli, sjuksköterska, gärna då inom ambulanssjukvården, säger Elsa Sim.

Klippte bort biltak

 Under onsdagens slutövning hade hon dock en annan roll, brandmannens och hjälpte till att ta hand om och få loss "skadade" personer i "olycksbilarna". Med räddningstjänstens klippverktyg lyftes taket bort på ett av fordonen och en fastklämd person togs varsamt om hand. Omhändertagandet liksom alla andra blåljusinsatser på "olycksplatsen" sköttes av ungdomarna, ledda av räddnings- och insatsledare. Även de MBU-ungdomar. Under en dryg timme tränades de skarpt i en samlad insats med personal från räddningstjänsten, polis och ambulans i bakgrunden. (Bilden: Esmeralda Olander var en av de "skadade" i "olycksbilarna")

Synen som mötte MBU-ungdomarna ställde höga krav på att göra rätt. Inte alldels enkelt i en stressad och pressad situation. Ett "fyllo" avvek från en av bilarna, en annan person störde ideligen polisens arbete med avspärrningar och insamling av iakttagelser från vittnen.

Mohamad Akil agerade kraftfullt för att få bort det ständiga orosmomentet, statisten Porjai Tandrup.

Det fick Mohamad Akil att agera resolut. Med polismans pondus fick han så småningom ordning på situationen. 

- Det var en riktigt rolig kväll, men långtifrån lätt att hantera alla moment, säger han när övningen just blåsts av.

Polismans uniform hoppas han kunna dra på sig inom några år.

- Yrket är intressant och spännande. Man kan göra så mycket, och hjälpa till på olika sätt. Inte minst i kontakten med ungdomar, säger Mohamad Akil, begeistrad över att ha varit med i MBU-satsningen.

Sett fram emot sina pass

Ambulanssjukvårdarna Dennis Eriksson och Fredrik Ryberg delar hans entusiasm. Varje pass som varit deras har de sett fram emot.

- Ungdomarna har öppnat sig för oss, berättat om sin vardag och utvecklats starkt på det personliga planet. Och när de ibland ser oss på stan kommer de fram och pratar. Det känns fantastisk bra, säger de båda.

Inom kort ska projektet utvärderas och därefter presenteras för kommunstyrelsen. Projektledaren Joel Davidsson och Martina Marku från socialtjänstens ungdomsteam hoppas på fortsättning i vår.

- Som goda ambassadörer har MBU-ungdomarna berättat om projektet för sina kompisar. Förklarat polisens och räddningspersonalens viktiga funktion i samhället, men också hjälpt till att sprida positiva bilder av människan bakom uniformen. Och det är precis vad vi vill att projektet ska leda till, säger Joel Davidsson.  

Genomgång

Efter övningen samlades alla inblandade på brandstationen i Laholm för genomgång och synpunkter på övningen och projektet i stort. Alla hoppas på fortsättning i vår. Klart är att Halmstad drar igång sin första MBU-utbildning efter årsskiftet. Kanske med Laholmsungdomar som ambassadörer.

- MBU är ett "billigt" sätt att engagera och fånga ungdomar. I en förhållandevis liten kommun som Laholm ger satsningen så mycket tillbaka. Ungdomarna ser mig inte som ett hot utan någon de känner. Och jag har fått inblick i deras värld och tankar, säger polisen Stina Borger.

När övningen var slut samlades MBU-ungdomarna tillsammans med poliser, ambulanspersonal, räddningstjänst och socialtjänstens ungdomsteam på brandstationen i Laholm.

Text och bild: Lars Ingemarson

 

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 6 december 2019