JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2019 / Fyra nya kockar

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Fyra nya kockar i kommunens kök

Publicerad 12 december 2019

Kommunens nya kockar Carina Bengtsson, Priyangi Svensson och Nezira Sehmedovic uppmärksammades med bland annat blommor. På bilden ses de tillsammans med yrkesbedömarna Mariette Idh, Malin Olsen, Marie Boström, Chrstina Bertilsson, Andreas Albjär och Ann-Louise Cronqvist. 

Utbildade kockar växer inte på träd. Därför har måltidsverksamheten inom Laholms kommun satsat på att utbilda sin personal. Strax före sommaren kunde den första medarbetaren i utbildningssatsningen titulera sig kock. Nu har ytterligare fyra utbildat sig till yrket.

På ett arbetsplatsmöte i Glänningeskolans matsal med all kökspersonal i kommunen, runt 100 medarbetare, uppmärksammades de fyra nyutbildade kockarna: Hava Shabani, Nezira Sehmedovic, Priyangi Svensson och Carina Bengtsson.

- Med denna satsning höjs kompetensen ytterligare några snäpp i våra redan utmärkta kök. Satsningen är också ett led i att öka attraktiviteten för att jobba i verksamheten, säger kostområdeschef Margaretha Kjellson.

Teori och praktik

Teoretiska delar har varvats med praktiska under utbildningstiden. Under de praktiska momenten har kockarna placerats på olika kök i kommunen. Priyangi Svensson, som jobbar i Stadshuskaféterian, gjorde sin praktik i Veingeskolans kök.

- Det var intressant att jobba i ett skolkök, och bland annat få inblick i hur olika specialkoster hanteras, säger hon.

Med nyvunna kunskaper återvänder de nu till sina ordinarie arbetsplatser, där de i praktiken redan jobbat som kockar. Nu med intyg på att de validerat sig för uppdraget.

- Det var en intressant, lärorik och rolig utbildningstid. När jag erbjöds möjligheten att gå utbildningen tog jag den direkt, säger Carina Bengtsson.

Ytterligare fyra kockar står på tur för utbildningen med "examen" en bit in på det nya året.

EU-pengar

Generellt sett är det svårt att rekrytera kockar till offentlig verksamhet. För att lösa problemet valde Laholms kommun att vara med i projektet "Med smak för kunskap", som drivs av Måltid Sverige RISE. Projektet finansieras av EU-pengar från Europeiska socialfonden som stödjer satsningar på kompetensutveckling.

Hösten 2018 sjösattes projektet i Laholm med Margaretha Kjellson som ansvarig. Först utbildades sex yrkesbedömare (köksansvariga i kommunens kök) och handledare (kockar i köken). Därefter tog själva utbildningen och valideringen av köksanställda vid.

- Det har varit en stor fördel att driva projektet i egen regi. Då har vi kunnat handplocka medarbetare som vill höja sin kompetens. Och det får vi aldrig för mycket av. God kvalité på den mat vi tillagar och serverar är vår allt överskuggande måttstock, säger Margaretha Kjellson.

Bästa seniorrestaurang

Kökens kvalité låter också tala om sig. Nyligen utsåg Hallands matakademi Smedjebackens kök i Knäred till bästa seniorrestaurang i länet. En utmärkelse som också lyftes på arbetsplatsträffen. Förutom omnämnande var en av tårtorna "smyckad" med bild av personalen.

Text och bild: Lars Ingemarson

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 12 december 2019