JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2019 / Hopptorn tar form

Nytt hopptorn tar form vid Glänningesjö

Publicerad 17 maj 2019

Under veckan har stålrör pålats ner i bottnen på Glänningesjö. Med dessa som fundament byggs det efterlängtade fem meter höga hopptornet.

Hopptornsälskarna i Laholm får i juli sin egen julafton. Då blir det åter möjligt att kasta sig ut från det efterlängtade, fem meter höga hopptornet vid Glänningesjö i Laholm.

Under två år har de fått hålla tillgodo med hopp från lite lägre höjder vid den populära badplatsen. Det 60-år gamla hopptornet på fem meter dömdes nämligen ut och revs av säkerhetsskäl under 2017.

Facebookgrupp bakom nytt torn

Beslutet gick inte obemärkt förbi. En facebookgrupp bildades med krav på att det även fortsättningsvis skulle finnas ett fem meter högt hopptorn vid badplatsen. Snabbt fick gruppen mer än 1 000 medlemmar. Engagemanget nådde så småningom högsta politiska nivå. Kommunfullmäktige föll till föga och anslog i november i fjol 1,5 miljoner kronor till bygget av ett helt nytt torn i impregnerat trä.

Pålningsarbete

Sedan mitten av veckan pålar Svensk sjöentreprenad ner stålrör i bottnen vilka bildar fundament för hela konstruktionen. Det längsta av dem mäter 18 meter. Därefter tar huvudentreprenören Lars Bengtssons bygg över arbetet med att bygga nya bryggor och hopptorn, vilket görs i Veinge.

Enligt planerna skulle pålningsarbetet ha kommit igång tidigare i år, men Svensk sjöentreprenad har inte haft tid förrän nu.

Premiärhoppet är inbokat till den 8 juli.

- Då kan laholmsungdomarna glädja sig åt att de fått ett jättefint hopptorn, säger Christer Johansson, fritidschef i Laholms kommun.

Helt identisk blir det dock inte med det gamla, riksbekanta tornet som då och då dök upp som vinjett i TV 4. Liksom tidigare står tornet på platsen året om, men på det nya går avsatserna från 3- och 5-metershoppen åt skilda håll. Därmed undviks risken för att hoppa på varandra.

Under tiden som bygget pågår är badplatsen stängd.

Text och bild: Lars Ingemarson

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 17 maj 2019