JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2019 / Inspirationsdag för ny teknik i hemmet

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Inspirationsdag för ny teknik i hemmet

Publicerad 10 juni 2019

Hälsoteknikcentrum Halland är något av en nod för att knyta ihop alla delar av vården runt patienten i hemmet. För en tid sedan arrangerades inspirationsdagen "Trygg i hemmet" med företrädare för Region Halland, länets kommuner, näringsliv och Högskolan i Halmstad för att entusiasmera varandra och diskutera hur de tillsammans kan utveckla en trygg vård och omsorg.

Mari Ferdinandsson, metodutvecklare inom LSS på Laholms kommun, var en av närmare 70 deltagare.

- Tekniken ger många spännande utvecklingsmöjligheter. Samtidigt är det oerhört viktigt att brukare och vårdpersonal har tillit till tekniken. Den måste gå hand i hand med användarna och inte överordnas sociala kontaktytor, säger Mari Ferdinandsson.

Hon välkomnar initiativet till inspirationsdagen och tillfället att dela med sig av olika insatser och få en bild av vad som är på gång. Och det är en hel del. Framöver kan städrobotar bli en vanlig syn i brukarnas bostäder. Pulsklocka som håller koll på pulsen och hur man rör sig ligger också runt hörnet.

Halland i framkant

Enligt Mari Ferdinandsson bidrar Hälsoteknikcentrum till att Halland ligger i framkant när det gäller tekniska hjälpmedel i hemmet. På Högskolan i Halmstad har Hälsoteknikcentrum iordningställt en lägenhet med nya tekniska hjälpmedel som testpaneler får prova på.

Markus Lingman, överläkare och utvecklingsstrateg på Region Halland, underströk att de demografiska förändringarna kräver ett förändrat vårdsystem. Samtidigt poängterade han trygghet för individen.

- Är det något som driver vårdkonsumtion är det en känsla av otrygghet och rädsla.

Forskare från olika discipliner

Under dagen redogjorde Magnus Clarin, chef för Akademin för informationsteknologi vid Högskolan i Halmstad, för högskolans koppling till Hälsoteknikcentrums projekt. Förhållandevis korta avstånd mellan olika ämnesområden på lärosätet underlättar möjligheten att involvera forskare från olika discipliner. Forskning och utveckling inom AI – artificiell intelligens – och datamining kan därmed relateras till innovations- och hälsovetenskap.

Till Hälsoteknikcentrum har knutits särskilda kommunkoordinatorer. Laholms kommun företräds av Caroline Strid, kvalitetsutvecklare inom socialtjänsten.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 10 juni 2019