JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2019 / Invigning av cykelgarage

Låst garage med plats för 50 cyklar

Publicerad 09 oktober 2019

Med låst cykelgarage intill järnvägsstationen hoppas Kristofer Johansson att fler tar cykeln till tåget.

På fredag öppnas och invigs cykelgaraget vid järnvägsstationen i Laholm med plats för 50 cyklar. Låst garage ger säkrare förvaring av resenärernas cyklar. Här finns också 20 låsbara skåp med eluttag för laddning av cykelbatterier.

- Med garaget på plats och därmed bättre skydd mot cykelstölder hoppas vi också att fler tågpendlare cyklar till stationen, säger Kristofer Johansson, enhetschef för driftverksamheten i Laholms kommun.

Anslag från Naturvårdsverket

När platsen framför järnvägsstationen byggdes om uppläts en central yta för cykelgarage. Med elcykelns intåg och det faktum att allt fler väljer cykeln för att få en daglig dos motion, bestämde sig Laholms kommun för satsningen. Staten, genom Naturvårdsverkets projekt "Klimatklivet", såg också satsningen som rätt i tiden för att minska koldioxidutsläppen. Kostnaden på 1,2 miljoner kronor kom därmed att delas lika mellan stat och kommun.

Maximal insyn

På platsen står nu ett inglasat garage med maximal insyn, som under kvälls- och nattetid är rejält upplyst för att minska risken för stöld och vandalisering av cyklarna.

Det stjäls nämligen åtskilliga cyklar i Laholm, i genomsnitt åtta per vecka. Flertalet tillgrepp sker i centrala Laholm och några i anslutning till järnvägsstationen.

- Låst cykelgarage är därför en bra åtgärd för att minska stölderna i området, säger kommunpolis Kristian Nilsson, som passar på att uppmana alla att anmäla stöld av cykel.

I dagsläget struntar många i detta. Därmed är mörkertalet stort, uppger han, och nämner att det nästan alltid står 30-talet cyklar på polisstationen som inte kan kopplas till någon ägare.

Skåp med eluttag

I de 20 förvaringsskåpen inne i garaget kan man, som ovan sagts, ladda sitt batteri och låsa in hjälm och andra tillbehör.

Utanför garaget finns cykelpump och en skylt om avstånd och cykeltid för att trampa till stranden i Mellbystrand, Kattegattleden, Stortorget, Campus Laholm och Stadsparken.

- För resenärer som kommer med cykel till Laholm kan det vara en trevlig och informativ upplysning, säger Kristofer Johansson.

Instruktion

Så här gör du för att parkera din cykel i garaget (instruktionen sitter vid entrén och finns via länk på denna sida):

  1. Bli medlem genom att skanna QR-kod eller gå till www.triply.se/laholm. Klicka på "Bli medlem". Ha bank-ID och bankkort redo.
  2. Lägg till passerkort. Inloggad på triply.se/laholm, välj "Registrera passerkort". Följ instruktionerna och blippa det passerkort eller den tagg som du vill använda vid garagets kortläsare.

Många kort fungerar, till exempel resekort eller bankkort med blippfunktion.
Kostnaden för 30 dagar är 80 kronor. Garaget är öppet dygnet runt.

Invigning

Parkeringsgaraget invigs fredagen den 11 oktober klockan 11.00. Kommunchef Anders Einarsson hälsar alla välkomna varefter kommunstyrelsens ordförande Erling Cronqvist (C), kommunfullmäktiges ordförande Jonas Hellsten (M) och trafikplanerare Malin Bogren står för garagets officiella öppnande. På plats är också energirådgivare Ylva Jalming.

Text och bild: Lars Ingemarson

 -------------------------------------------------------------------------------

Agenda 2030 i Laholms kommun

Det här är ett exempel på hur Laholms kommun arbetar med de globala målen inom Agenda 2030. Läs gärna mer om de olika delmålen som berörs i denna artikel via dessa länkar:

 Hälsa och välbefinnande

 

 

 

Bekämpa klimatförändringarna

                 

                               

                        

                        

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 9 oktober 2019