JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2019 / Invigning av hopptorn

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Invigning av hopptorn i Glänningesjö

Publicerad 16 augusti 2019

När det gamla, fem meter höga hopptornet i Glänningesjö revs av säkerhetsskäl, drog Jonas Ozolins igång en bred kampanj för att ett nytt skulle byggas. Nu är det på plats och invigs på söndag, den 18 augusti.

Jonas Ozolins och alla hopptornsvänner i och utanför Laholm lyckades, de fick sitt hopptorn i Glänningesjö. På söndag, den 18 augusti, invigs det nya tornet med premiärhopp av 13-årige Elias Persson.

Ett självklart val, säger Jonas Ozolins, eftersom Elias i vintras steg upp i fullmäktiges talarstol på Laholms teater, och ville veta om det verkligen skulle bli ett nytt hopptorn i Glänningesjö.

Och så blev det. Med 750 000 kronor från Lundgrenska räntefonden och lika mycket i kommunalt anslag blev det åter ett fem meter högt hopptorn i Glänningesjö.

- När det gamla tornet revs under 2017, och inte skulle ersättas med ett nytt, berövades området en viktig mötesplats. Ty hopptornet har för många generationers ungdomar varit en särskild attraktion att samlas vid. Som en ikonisk del av platsen, säger Jonas Ozolins.

Startade Facebookgrupp

Glänningesjö utan hopptorn kändes som om dagens och morgondagens ungdomar berövades något, resonerade han, och funderade på hur han skulle få kommunpolitikerna att tänka om och avsätta pengar till ett nytt, fem meter högt hopptorn. Han startade en Facebookgrupp. Inom loppet av några månader hade gruppen 1 500 medlemmar. Trycket från dem fick kommunpolitikerna att backa och avsätta pengar till ett nytt torn.

I början av maj pålades fundamentet för den nya konstruktionen. Lite senare byggdes torn och nya bryggor, som togs i bruk i början av juli.

"Glänningedag"

På söndag, den 18 augusti, sker så den officiella invigningen med start klockan 09.30. Invigningshoppet är satt till kockan 12.00.

"Glänningedagen", som hopptornsgruppen valt att benämna dagen, är utformad som en familjedag med massor av aktiviteter och överraskningar. Science Safari är på plats med sin experimentbuss, där barn och vuxna får prova på många roliga och intressanta vattenexperiment. Denny Bengtsson, som ingår i gruppen, berättar om djuren och naturen i och intill sjön. Laholms FK står för fika, korv- och hamburgerförsäljning. Och för den som är sugen på chips finns specialbeställda påsar med hopptornschips.

Vad överraskningen, "Två galna gubbar", handlar om, håller Jonas Ozolins för sig själv.

- På söndag får du veta, säger han.

Med hopptornet på plats hoppas Jonas Ozolins att Glänningesjö ska förbli en mötesplats för alla generationer laholmare. Nu och framgent.

Text och bild: Lars Ingemarson

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 16 augusti 2019