JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2019 / Invigning och visning av Ahla omlastningsstation

Invigning av Ahla omlastningsstation!

Publicerad 26 mars 2019

Lördagen den 13 april invigs omlastningsstationen i Ahla och anläggningen är då öppen för allmänheten mellan 11-14. Invigningen sker 12.00, berättar avfallsingenjör Eva Aronsson.

- Omlastningsstation med containrar på räls är unikt för Sverige. Det är ett automatiserat och slutet system som ger bättre arbetsmiljö, effektivitet och skapar mindre olägenhet i hanteringen, säger avfallsingenjör Eva Aronsson på Laholms kommun.

Samtliga villaägare i kommunen, cirka 8 500, har nu två flerfackskärl på vardera 370 liter.  I vår, med start i vecka 17, rullas samma kärl ut till närmare 3 500 fritidshusägare. Här på Ahla omlasningsstation hamnar allt för att sorteras i containrar på räls inför vidare transport.

Något av det som händer den 13 april mellan 11-14.

  • Invigning 12.00
  • Laholms kommuns samarbetspartners i avfallshantering finns på plats och svarar på frågor.
  • Man kan göra en kunskapsgivande promenad på området.
  • Det finns möjlighet att köpa rengjorda begagnade avfallskärl och så kallade "plastminimizers", bra för komprimering av mjukplast i hemmets källsortering.

Kommunens satsning på ett nytt avfallssystem är en viktig komponent för att skapa ett mer hållbart samhälle. Redan efter några månaders tillämpning har det gett påtagliga miljömässiga resultat. I januari 2018 transporterades 549 ton restavfall från hushållens gröna soptunnor till Halmstad för förbränning. För samma månad i år blev hushållens restavfall 308 ton, en minskning med 44 procent.

Välkommen till öppet hus på Ahla omlastningsstation lördag den 13 april klockan 11!

Den enda möjligheten att besöka, den för Sverige, unika omlastningsplatsen för avfall.

Text: Bo Bjelvenstedt

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 26 mars 2019