JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2019 / Jättesprång i miljörankning

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Jättesprång i miljörankning

Publicerad 25 april 2019

Med många eldrivna bilar går kommunen i bräschen för minskade fossila utsläpp.

Under de senaste tio åren har Laholms kommun åkt berg-och-dalbana i tidningen Aktuell Hållbarhets miljörankning av landets kommuner. I årets resultat har kommunen tagit ett jättesprång uppåt. Laholm hamnade på 41:e plats bland landets 290 kommuner.

Jämfört med i fjol är det en förbättring som heter duga. Då hamnade kommunen på 145:e plats.

- Det är mycket glädjande att vi har klättrat så mycket i rankningen. För några år sedan hade Laholms kommun som mål att vara bland de 50 bästa i landet, nu är vi där, säger kommunstyrelsens ordförande Erling Cronqvist (C).

50-målet sattes år 2015 när Laholms kommun hamnade på 61:e plats. Några år tidigare hade det emellertid redan nåtts. Första gången tidningen (som då bar namnet Miljöaktuellt) miljörankade kommunerna, året var 2009, fick kommunen samma placering som i år, 41:e plats.

Flera parametrar

Rankningen baserar sig bland annat på medborgarnas och företagens bedömning av kommunens miljöarbete, miljöenkäter från myndigheter, nyckeltal och tidningen Aktuell Hållbarhets egen enkät.

Några av de förbättringar som Laholms kommun gjorde under 2018 var bland annat att tydligare styra arbetet för hållbar utveckling utifrån FN:s globala hållbarhetsmål. Ny inköps- och upphandlingspolicy, ny miljöpolicy och ny avfallsplan är några exempel härpå. Politikerna har också klubbat klimatmålet om att nettoutsläppet av växthusgaser ska vara noll år 2045.

- Tillsammans med svenska FN-förbundet och Sveriges kommuner och landsting har vi i år utbildat politiker och tjänstemän i hållbar utveckling. Det bidrar också till att skapa goda förutsättningar för fortsatt positiv utveckling för Laholms kommun, säger Erling Cronqvist.

Varberg bäst i länet

Trots den framskjutna placeringen blev inte Laholms kommun bäst i länet. Den utmärkelsen knep Varberg, som hamnade på 25:e plats. Halmstad rankades på 55:e plats, Kungsbacka på 77:e, Falkenberg på 122:e och Hylte på 148:e plats.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 25 april 2019