JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2019 / Kommunen internutbildar kockar

Klart med första internutbildade kocken

Publicerad 29 maj 2019

Kerstin Brink har varit handledare för Mille Beqaj (i mitten av bilden) medan Andreas Albjär och Christina Bertilsson bedömt hennes yrkeskvalifikationer som blivande kock.

Mille Beqaj, som jobbar i köket på Sjökulla förskola i Laholm, kan nu titulera sig kock. Hon blev först ut i kommunens satsning på internutbildning av kökspersonalen. Mäkta stolt tog hon på onsdagen emot sitt intyg om genomgången utbildning och blomsteruppvaktning av kostområdeschef Margaretha Kjellson.

- För mig är detta stort, riktigt stort. Förvisso har jag jobbat i kommunens kök sedan 2012, men med validerad kockutbildning känner jag mig än tryggare i yrket. Nu står jag på riktigt stadiga ben, säger Mille Beqaj, som med intyget i sin hand strålade i kapp med solen.

Kock - ett bristyrke

Att få tag på utbildade kockar är inte lätt, särskilt till den offentliga sektorn. Härvidlag sitter Laholms kommun i samma båt som många andra kommuner. För att lösa problemet valde Laholms kommun att vara med i projektet "Med smak för kunskap", som drivs av Måltid Sverige RISE. Projektet finansieras av EU-pengar från Europeiska socialfonden som stödjer satsningar på kompetensutveckling.

I höstas påbörjades verksamheten i Laholm med Margaretha Kjellson som ansvarig. Först utbildades sex yrkesbedömare – köksansvariga i kommunens kök – och handledare, kockar i köken. Därefter tog själva utbildningen och valideringen av köksanställda vid. Under projekttiden, som löper fram till i höst, kommer åtta personer att valideras till kockar, förutsatt att de klarar kraven som ställs.

Metodik för djupintervjuer

Under onsdagens lilla ceremoni i Sjökullaköket var även yrkesbedömarna Christina Bertilsson, köksansvarig på Veingeskolan, och Andreas Albjär, köksansvarig på Smedjebacken i Knäred, på plats. För att bli yrkesbedömare har de genomgått utbildning i validering, där de bland annat lärt sig metodik för djupintervjuer.

- Det är viktigt att kunna kartlägga och tydliggöra de kunskaper som krävs för att vara en kock, säger Andreas Albjär.

För Mille Beqaj fallerade inget. Under sin två veckor långa valideringstid på Veingeskolan fick hon grönt ljus för alla krav som ställs på en blivande kock. Tiden på Veingeskolan föregicks av en veckas teori.

- Jag har verkligen längtat efter denna stund, säger Mille Beqaj, och berättar att hon började sin köksbana på Grönkulla förskola i Laholm år 2012.

Vill jobba som kock

Efter tre år som timanställd och genomgången kostbiträdesutbildning på Osbecksgymnasiet fick hon en fast anställning på Sjökulla. Nu låter hon valideringen sjunka in, innan hon tar nästa steg i sin kökskarriär. För någon gång framöver vill hon gärna få ett jobb som kock och vara huvudansvarig för ett kök.

Text och bild: Lars Ingemarson

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Skicka en kommentar till innehållsansvarig.

Kontrollord: 6LE
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 29 maj 2019