JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2019 / Lång yrkeskarriär till ända

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Badvaktmästare slutade som t f kommunchef

Publicerad 14 augusti 2019

Lekplatsen i Skummeslövsstrand är ett av många projekt som Erland Björkman varit delaktig i och med stolthet visar upp, som ett bra exempel på kommunens planering för att öka orternas attraktivitet.

På Erland Björkmans whiteboard hänger en bild på en ung Björkman. Enligt egen utsago som nyanställd i Laholms kommun. Nu är det några år sedan, 36 närmare bestämt. Fler än så i kommunens tjänst blir det inte, ty inom kort gör han sin sista arbetsdag på en imponerande yrkeskarriär med avslut som t f kommunchef.

Vem som utfört handlingen är höljt i dunkel när vi träffas, förmodligen någon av mina medarbetare, gissar han. En blick på bilden, jämfört med "dagens upplaga", skvallrar förstås om "viss" förändring. Och säg den som passerat tre decennier utan patinering. Men innanför skalet är det i stort sett samma människa. Givetvis med mångdubbelt mer livserfarenhet, men som under hela sin yrkeskarriär styrts av sina tre ledord: tillit, service och bra bemötande.

- Alltsedan min första arbetsdag i kommunen, som badvaktmästare på simhallen i Laholm, har jag varit serviceinriktad. Ja, till och med tidigare såg jag betydelsen av att bemöta människor på ett korrekt och trevligt sätt, då som badvakt och simlärare i Kristianstad, säger Erland Björkman.

Sökt två jobb

Under sin långa karriär i kommunen har han sökt två jobb, som badvaktmästare 1983 och som deltidsbrandman några år senare. Övriga tjänster har han fått genom internrekrytering.

Knappast anade han eller kunde föreställa sig att en dag ända sin yrkeskarriär som kommunens högste tjänsteman, t f kommunchef. En tjänst som den politiska ledningen uppmanade honom att ta när dåvarande kommunchef Peter Andreasson slutade i maj 2018. Tillsammans med Niklas Wilsson, verksamhetschef för räddningstjänsten och tills nu biträdande kommunchef, har han haft kommunens högsta ämbete.

- Det kändes hedrande att bli tillfrågad och få förtroendet att leda kommunen.

Att fortsätta som permanent kommunchef låg emellertid aldrig i vågskålen.

- Då hade jag sökt tjänsten, säger han.

Svårslaget rekord

36 år med en och samma arbetsgivare, det är ett svårslaget rekord. Att Erland hållit fast vid Laholms kommun tillskriver han möjligheten till ständig utveckling och förändring i jobbet. Arbetsgivaren har gett honom förtroendet och tilliten att gå vidare i sin yrkeskarriär. Och Erland har nappat.

Simhallen blev hans språngbräda till vidare arbetsuppgifter. Nyfiken på att få vara med om och delaktig i allt större förändringar inom kommunen tog yrkeskarriären vid. Härvidlag var kanske det största och mest avgörande steget när han utsågs till planeringschef efter flera år som teknik- och servicechef. Från att ha styrt och ställt delar av en helhet vidgades perspektivet till samhällsplanering i stort.

Långsiktigt tänkande

- Den rollen gav mig ytterligare insikter om betydelsen av långsiktigt tänkande med välplanerad samverkan gällande alla inblandade komponenter och parter. Uppfattningen att endast en insats ger direkta positiva effekter är verkligen ingenting att bygga på, säger han, och exemplifierar med kommande tågstopp i Knäred och Veinge.

- Visst, tågstopp är jättebra för de båda orterna, men som enskild satsning lär det knappast bli den katalysator som ger orterna den skjuts invånarna och kommunledningen hoppas på. Därtill behövs tillgång till bra bostäder, attraktiv tomtmark och service. Just därför är vi så måna om att planera för och få till stånd denna utveckling. Då blir tågstoppet en injektion, del av en helhet.

Samma resonemang för han gällande tillgång till attraktiv företagsmark. Bästa tänkbara skyltläge är långtifrån tillräckligt för nyetablering. Ändamålsenliga tillfartsvägar med nära koppling till stora farleder är a och o.

Uppskattar möten med människor

Att han trivdes i rollen som planeringschef, med många allmänna möten runt om i kommunen, är inte att ta miste på. Han lyser upp när kommunens tätortssatsningar kommer på tal. Och glömmer aldrig ortsbornas engagemang, hängivenhet och entusiasm för att lyfta och ge orterna ny näring i samhällsutvecklingen. Många möten med människor i andra situationer var också en del av rollen. Även det var som hand i handske för den utåtriktade Erland Björkman. Men, säger han med eftertryck, "alla kommuninvånare ska behandlas lika".

- Ingen är viktigare än någon annan.

Stora förändringar

Under sina 36 år i kommunen har mycket hänt som Erland först betraktade från sidan, men som han på senare år blivit en viktig del av. Den handlar om bostadssatsningen på Allarpsområdet i södra Skummeslövsstrand, markköp av nya företagsområden i Laholm och Mellbystrand som han hoppas ska leda till nyetablering och många nya välbehövliga arbetstillfällen och en allmänt sett positiv utveckling för Laholms kommun. På några få år överträffades målet om 25 000 invånare.

Baksida

Chefsrollens baksida har varit en del svårläkta personalärenden, som resulterat i att arbetsgivare och medarbetare gått skilda vägar.

- Det har varit tungt att hantera och inget jag gått oberörd ut ur. Men ibland är det enda utvägen för att komma vidare.

Ägg till frukost

57 år gammal kliver han snart ut ur Stadshuset. Sin nyvunna frihet ska han ägna åt resor, gården och skogen hemma i Örkelljunga, fritidshuset i Hemmeslöv, familjen och tänkta projekt. Först väntar en längre resa till Albanien.

Tillbaka på gården är det inte omöjligt att han realiserar en länge närd tanke, hönsgård med ett tiotal höns.

- Tänk dig känslan att ha nykläckta ägg till frukost.

Projektet symboliserar i mångt och mycket kornhultssonen som tog sig hela vägen till posten som högste tjänsteman i Laholms kommun, men som aldrig förlorade sin jordnära koppling.

Som chef har Erland Björkman haft få stunder att sitta i en gunga och reflektera över stort och smått. Den "lyxen" kan han kosta på sig nu. 

Text och bild: Lars Ingemarson

 

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 14 augusti 2019