JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2019 / Lyrisk över nytt bostadsområde

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

VD lyrisk över bostäder vid Lagan i Knäred

Publicerad 12 juni 2019

Laholmshem bjud på grillad korv när kommunstyrelsens visades runt på bolagets bostadsområde intill Lagan i Knäred.

När det första persontåget stannar i Knäred efter drygt 45 års uppehåll, ska också det första bostadshuset på platsen för den gamla handelsträdgården, norr om Lagan, stå färdigt. Den målbilden jobbar Laholmshem aktivt för. Som ett led i detta bjöds kommunstyrelsen på tisdagen till platsen för visning och beskrivning av den strandnära fastigheten på 22 000 kvadratmeter som ägs av Laholmshem.

Laholmshems vd, Stefan Lundström, tillsammans med flera medarbetare från det kommunala bostadsbolaget var på plats och tog emot politikerna. I närmast lyriska ordalag skildrar vd:n områdets kvalitéer med utvecklingspotential som få områden kan mäta sig med, resonerar han.

Strandtomt och nära till tåget

- Det är en strandtomt, vilket i sig är en tillgång utöver det vanliga. Här kan anläggas trädäck i Lagan för skön avkoppling och möjlighet att sjösätta kanoter. Lägg därtill tågstopp tvärs över ån med möjlighet att snabbt ta sig till närliggande storstäder. Så en plats med ett mer tilltalande läge i kommunen är svår att hitta, säger Stefan Lundström. (bilden)

För att tydliggöra fastighetens potential har han varit angelägen om att visa platsen för politikerna i kommunstyrelsen, och ge dem synlig bild av ett bostadsområde i inlandet som "kan ge eko". Styrkt av en artikel i Dagens Nyheter där samhällsforskare gör gällande att kommuner äger sin egen framtid, gör man bra saker så flyttar också folk till kommunen, vill han också visa att den möjligheten står till buds med tomten intill Lagan.

- I artikeln hävdar samhällsforskarna att kommunernas möjlighet att påverka framtiden är större än man tror. Exploatering av det aktuella området i Knäred är ett bra exempel på denna möjlighet, resonerar han.

Kommunstyrelsen visades runt

Tisdagens kommunstyrelsemöte hölls på Smedjebacken i Knäred. Påpassligt bjöd Laholmshem vid lunchtid ledamöterna på grillad korv på platsen som tidigare hyst handelsträdgård.

- Det är ett intressant och spännande projekt, såväl för Knäred som för kommunen. Bättre läge kan knappast erbjudas. Närhet till vatten och tågstation gör området oerhört attraktivt, säger kommunstyrelsens ordförande Erling Cronqvist (C).

Rotation i boendet

Med den tilltänkta exploateringen hoppas han att det skapas rotation i boendet på orten, att lite äldre villaägare säljer sina hus och flyttar in i de nya bostäderna. Men han tror också att området kommer att locka nya ortsbor. Samma övertygelse bär Stefan Lundström på.

- Knäred är en trygg plats att bo och växa upp i med naturen in på knutarna. För många är det en viktig aspekt i valet av bostadsort, säger han.

Laholmshems förslag till exploatering omfattar fyra flerfamiljshus på tre våningar med vardera 15 lägenheter i varje. Dessutom uppförs fyra ungdomslägenheter. Upplåtelseformen är inte spikad, lika lite som närmare utformning av området. Stefan Lundström är öppen för någon form av ekoby där boende medverkar i utformningen, och tar exempel från Tyskland där detta tillämpas. Förslaget rymmer även gång- och cykelbro över Lagan. 

Än är det dock en bra bit kvar till dess att det första bostadshuset är på plats. Första steget är framtagandet av ny detaljplan för området.

Text och bild: Lars Ingemarson

 

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 12 juni 2019