JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2019 / Mellbystrandsskolans mässa för en bättre värld avslutade en kreativ vecka

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Mellbystrandsskolans mässa för en bättre värld avslutade en kreativ vecka

Publicerad 25 oktober 2019

Plast i haven illustrerat med plastfisk var en av många tydliggörande av globala problem. Detta illustrerar punkt 14. HAV OCH MARINA RESURSER bland FN:s 17 globala mål.

Mellbystrandsskolans elever avslutade sin temavecka om EN BÄTTRE VÄRLD med att bjuda in till en mässa där de redovisade sina samlade arbeten från veckan. En inspirationsdag med lärarna och samtal om FN:s Globala Mål för hållbar utveckling (https://www.globalamalen.se) startade hela projektet. Även Greta Thunbergs arbete och Lalehs sång ”Goliat” med mera har bidragit till inspirationen.

Tillsammans valde elever och lärare ut 14 huvudproblem i världen att arbeta med. Det var till exempel globala problem som återvinning, nedskräpning av haven, rent vatten, mat till alla och klimathot. Alla eleverna delades in i grupper och elever blandades mellan årskurserna och ville man jobba själv så fick man det.

Några frågor som eleverna ställde sig var:

  • Vad kan vi göra för skillnad?
  • Vad kan vi göra för att andra ska inse hur viktigt det är?
  • Har vi någon lösning?

Många olika gestaltningsformer användes till lösningar på ett kreativt sätt

Tillsammans valde de också olika gestaltningsformer som film, drama, uppfinningar, tidning, dikter, föreläsningar och så vidare. Elever har hjälpt varandra med problemlösningar oavsett ålder och lärarna har varit ett stöd genom hela processen. Ja hela skolan har varit involverad. Ofta har elever kommit med försök till lösningar på allvarliga problem i vår värld. Lika ofta har de lyckats sätta fingret på viktiga missförhållanden och varje gång har det gjorts på ett kreativt och tilltalande sätt.

En städarmyra med fötter som kan damma, kratta osv.

Det var verkligen många exempel och lösningar som presenterades på denna mässa. Inte minst elevernas förklaringar till sina uppfinningar och lösningar på globala problem var träffsäkra och förhoppningsvis hinner skolan göra en dokumentation av allt eleverna skapat och skrivit. Det borde spridas.

Skräpbåten ska städa upp på världshaven.

Greta Thunberg kan vara stolt över sina miljökollegor och världsförbättrare på Mellbystrandsskolan. Det kan konstateras efter denna inspirerande och synnerligen kreativa mässa i skolmiljö.

Text och bild: Bo Bjelvenstedt

I Laholms kommun jobbar vi dagligen med Agenda 2030 och de Globala Målen.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 25 oktober 2019