JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2019 / Ny kommunchef på plats

Anders Einarsson gjorde sin första dag

Publicerad 19 augusti 2019

Anders Einarsson gjorde på måndagen sin första dag som kommunchef i Laholms kommun.

I fredags gjorde Erland Björkman sin sista arbetsdag som t f kommunchef i Laholms kommun. På måndagen klev hans permanente efterträdare, Anders Einarsson, in i Stadshuset. En dag full av möten med sin närmaste personal tog snabbt vid.

Första tiden på sin nya post beskriver han som "lära känna varandra". Åtskilliga chefer och nära medarbetare står således på "dejtinglistan" den närmaste tiden. Vid sin sida har han biträdande kommunchef Niklas Wilsson, som blir lite av en dörröppnare och introduktör för Anders första tid. Innevarande vecka har också ett externt möte prickats in, träff med företrädare för Offensiva Laholm. Men, och det understryker han, den kommunala verksamheten är hans främsta fokus.

Ingen rivstart

Rivstart, i bemärkelsen nära förestående förändringar, handlar det dock inte om. Anders Einarsson poängterar att han ämnar gå långsamt fram.

- Förändringar för dess egen skull, och för att sätta mig på kartan, det har jag inget behov av. Jag vill arbeta långsiktigt med målet att vara kvar i Laholms kommun under lång tid, säger han, och tillägger:

- Således blir det inte tal om att plocka in en konsult som mejslar fram fem värdeord för kommunen. Det är vi inte betjänta av. Dessutom har personal i de kommunala verksamheterna en värdegrund att förhålla sig till.

Kärnverksamheten är a och o

Kommunens kärnverksamhet, det vill säga skola, vård och omsorg, ligger honom varmt om hjärtat. Så har han också lång erfarenhet från fältet, och tydligt sett betydelsen av kommunala insatser för utsatta, trasiga människor. Och det är, poängterar han, kärnverksamheten som i grund och botten mejslar ut en kommuns varumärke. Inte tjusiga paroller och glättade budskap.

Kommunchef i Bollebygd

Anders Einarsson kommer närmast från posten som kommunchef i Bollebygds kommun, en tjänst han innehaft i knappt sex år. Västgötakommunen har förvisso vuxit rejält på senare år, men med sina 10 000 invånare har den långt till Laholms på drygt 25 000. Skillnaden märker han främst i tillgången på medarbetare med specialinriktning, och nämner näringslivschef och miljöstrateg. Befattningar som saknades i Bollebygds kommun.

- Det är en styrka att Laholms kommun har nischade strateger för att möta en föränderlig omvärld.

Åkt runt i kommunen

Under sommaren har han så smått bekantat sig med kommunen. T f kommunchef Erland Björkman har åkt runt med Anders samtidigt som han tagit sig egna turer lite här och var för att få en bild av kommunens struktur och landskapsbild.

- Det stämmer verkligen att Laholms kommun är som ett Sverige i miniatyr.

Högsommaren blev också tid för flytten med familj från Hyssna till Lerberget i Höganäs kommun. Härifrån har han drygt tre kvart med bil till sin nya arbetsplats. Första dagen i Stadshuset ville han vara extra tidigt på plats. Det hade han emellertid ingenting för. Utan tagg (kodad bricka som ersätter nyckel) fick han vänta en halvtimme innan Stadshusporten öppnades. Med utkvitterad tagg står nu dörren öppen för kommunens högste tjänsteman närhelst han behöver komma till sitt tjänsterum, högst upp i Stadshuset.

Läs mer om Anders Einarsson

Text och bild: Lars Ingemarson

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 19 augusti 2019