JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2019 / Nyanländ skildrar flykt från hemlandet

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Nyanländ skildrar flykt från hemlandet

Publicerad 06 maj 2019

Ammar Alzaki jobbar som resurspedagog på Vallbergaskolan. På fritiden har han sammanställt en film om sitt forna hemland Syrien. Med filmen beskriver han varför miljontals syrier flytt från inbördeskrigets fasor.

Varför flydde vi från Syrien? Det vill Ammar Alzaki berätta om och valde filmmediet för att skildra sitt tidigare välmående hemland som nu till stora delar lagts i ruiner. För ett tag sedan premiärvisades filmen på språkkaféet i Ränneslöv. Nu hoppas han få visa den runt om i sin hemkommun, och med filmen öka förståelsen för varför miljoner syrier flytt sitt hemland och sökt tryggheten någon annanstans

Sedan en tid tillbaka är Ammar Alzaki resurspedagog i matematik och no-ämnen för årskurserna 4-6 på Vallbergaskolan. Ett snabbspår på Malmö universitet, med hårdgnuggning i främst det svenska språket, öppnade dörren till jobb i svensk skola. Mötet med den svenska skolmiljön blev närmast som ett paradigmskifte jämfört med erfarenheten han bar på från sina tre år som gymnasielärare i Syrien.

- Svensk skola skiljer sig helt från den syriska. Där bestämmer läraren allt, ingen vågar ifrågasätta något. Här handlar det mycket om att skapa goda relationer med eleverna för att lyckas i undervisningen. Ett förhållningssätt som känns så mycket bättre. Så det är verkligen roligt att få jobba med eleverna, säger Ammar Alzaki

Nyligen fick han beskedet att tjänstgöringen i Vallberga förlängts till augusti 2020.

- Underbart att få fortsätta jobba med eleverna, säger han.

Jobbet viktig del i integration

Allt eftersom känner han sig mer och mer hemma i sitt nya hemland. Jobbet på Vallbergaskolan är en viktig del i detta. Minnena från sitt forna hemlands trygga förhållanden förvandlade till ett förödande inbördeskrig med städer i ruiner och folk på flykt kommer förstås aldrig att utplånas. Hur det en gång var och sedan blev, har han länge velat skildra för att skapa förståelse för miljontals syriers flykt. Filmen blev hans media. Genom Pia Eriksson, mottagningssamordnare och språkvän på Laholms kommun, har han fått hjälp att hitta vägar för att sprida sin historia.

- Jag blev oerhört berörd när jag såg filmen. Inte minst sekvensen när en överfull båt med barn och vuxna plötsligt kapsejsar på havet, säger hon.

Filmen är ett hopklipp av 100-tals filmsnuttar, som ligger eller legat på Youtube. Inledningsvis visas bilder från större städer, historiska platser, skiftande landskap och välmående människor. Så börjar bomberna falla, människor flyr och städernas byggnader förvandlas till ruiner.

Vill nå politiker

Premiärvisningen i Ränneslöv hoppas Ammar Alzaki ska följas av många fler visningar, på språkkaféer, hos föreningar, organisationer men också på politiska möten.

- Jag skulle så gärna vilja visa filmen om min och många andra syriers flykt för våra lokala politiker.

Bor i Laholm

Sedan sommaren 2018 bor Ammar, hans fru och tre barn i Laholm. Han hamnade i Sverige på rekommendation av syriska vänner, som tidigare tagit sin flykt hit. Efter kort vistelse på ett av Migrationsverkets många tillfälliga boenden, flyttade han till vänner i Öringe. Ett halvår senare återförenades han med sin fru och parets då enda barn. Under en kort tid bodde de i Kungsör i Sörmland innan flyttlasset gick till Halmstad.

- Vi ville tillbaka till kusten, säger han.

Halmstad blev så småningom Genevad som blev Laholm. Och under åren i Sverige har familjen utökats till tre barn.

- Laholm är en mycket trevlig stad. Här läser min fru sfi (svenska för invandrare) med målet att snart på ett jobb.

Text och bild: Lars Ingemarson

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 6 maj 2019