JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2019 / Pristagare i fullmäktige / Årets förening

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Föreningspris till ryttare i Våxtorp

Linda Romberg är ordförande i Björbäcks ryttareförening, som blev Årets förening 2019 i Laholms kommun.

"Sveriges bästa bana", står det på föreningens sköld strax innanför en av dörrarna till anläggningen. Möjligen lite kaxigt, men gräsbanan i Björbäck, Våxtorp, har prisats genom åren. Nu prisas även föreningen, Björbäcks ryttareförening, med Laholms kommuns utmärkelse, Årets förening.

- Jätteroligt att vi uppmärksammas på detta sätt, säger ordföranden Linda Romberg, med knappt ett år på stolen.

Vi träffas vid lunchtid i anläggningen en råkall decemberdag, några dagar efter beskedet. Styrelsen är underrättad, men ledamöterna har "yppandeförbud" – ingen får nämna något om priset förrän det officiella tillkännagivandet.

Hektiskt år

2019 var ett hektiskt år med SM i ponnydressyr som höjdpunkt. Till de fyra tävlingsdagarna i somras kom drygt 160 hästar. Ett halvårs förberedelse ställdes då på sin spets. Resultatet – idel lovord från tävlande och besökare. Att det var ett sjå att få allt att klaffa sticker dock inte Linda under stol med. Inte minst att få ihop hundratals funktionärer.

Föreningen har förvisso lång erfarenhet av tävlingsarrangemang med årliga tävlingar för stora hästar i dressyr och hopp. Men SM-mästerskapet gick utanpå tidigare tävlingar.

- Det ställde oss verkligen på prov. Att vi rodde det i land berodde på allas delaktighet och entusiasm inför uppgiften, säger Linda Romberg.

Samhörighet

Tävlingar är naturligtvis en viktig del av föreningens verksamhet, både på elit- och breddnivå. Beträffande bredden är strävan att så många medlemmar som möjligt i föreningen ska kunna ställa upp efter sina förutsättningar.

Föreningen lever emellertid inte enbart för tävlingarna. Att skapa samhörighet med föreningen, att alla har en uppgift och att alla är lika viktiga, har blivit någon form av värdegrund.

- Tar man sig tid, kan man göra skillnad och skapa gemenskap mellan generationer, säger Linda.

Nya grepp

Numera har flertalet hästägare eget stall med ridanläggning. Vintertid blir således besöken på större ridanläggningar förhållandevis sporadiska. Det försöker Björbäcks ryttareförening överbrygga med lite nya grepp. Varje torsdagskväll erbjuds exempelvis medlemmarna bomövningsbana i ridhuset. Sitter man inte på hästryggen hägrar kaféterian. Kaffe med tilltugg skapar också gemenskap.

Prissumman, 12 500 kronor, är öronmärkt för föreningens 50-årsjubileum, som firas i januari 2020. Ett år för sent eftersom startåret var 1969.

- 50-årsfirande i år hade vi inte mäktat med. Därför sköt vi på firandet, som nu blir extra glansfullt med utmärkelsen Årets förening, säger Linda Romberg.

Motivering

"Med ett enträget arbete i 50 år har de erbjudit barn och ungdomar en breddverksamhet inom hästsporten i Laholms kommun. Föreningen har under det gångna året varit ett föredöme i att arrangera en nationell tävling av hög dignitet som återigen satt kommunen på Sveriges hästkarta."

 Text och bild: Lars Ingemarson

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 16 december 2019