JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2019 / Pristagare i fullmäktige / Kulturpris

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Skottorpsbröder årets kulturpristagare

Bröderna Anders och Åke Walldén med sin klassiska Hallandsgryta i famnen.

Syskonen Anders och Åke Walldén tog över föräldrarnas hantverksrörelse i Skottorp direkt efter värnplikten 1970. Krukmakartraditionen i Laholm och intresset för drejning tog överhanden så bröderna funderade aldrig på alternativa sysselsättningar. På fullmäktiges sista sammanträde för året tilldelades de Laholms kommuns kulturpris 2019.

Åke hade bra betyg i slöjd så det hade kunnat vara ett alternativ, men efter att ha provat på drejning redan 1963 kändes det valet rätt, så syskonen höll sig till krukmakeriet.

- Vi konstaterade båda att vi ville prova på krukmakaryrket och insåg tidigt att vi behövde funktionella lokaler. De nuvarande byggde vi i starten och de har fungerat för oss. Det kan man ju konstatera efter 36 år. Att träffa kunder dagligen är roligt och viktigt och man vill ju gärna försöka komplettera och ersätta något som exempelvis gått sönder, säger Åke.

Halländsk tradition

Skottorps Stengods gör hantverk som anknyter till Halländsk tradition. Hallandsgrytan som de håller upp på bilden är ett typiskt exempel på det. Att många av deras saker används dagligen i hushållen är ett bra kvalitetsbetyg från kunderna.

- Det är hedrande att få det här kulturpriset, men det har aldrig varit en tanke som vi har haft. Kultur är ju så många oerhört skiftande saker. Att hamna bland saker som litteratur, dans och teater känns glädjande. Vi vill göra bruksgods för gemene man som används dagligen och inget som ska stå och damma. Det är vår kultur, berättar Anders.

På frågan om de båda aldrig tröttnar på varandra efter decenniers arbete tillsammans där i krukmakeriet, svarar Anders:

- Visst stormar det till ibland, men sedan lugnar det sig och så kommer det ut något bra av det.

Pensionärer men fortsätter jobba

Båda bröderna har nu uppnått pensionsåldern, men fortsätter med drejandet och stengodsbutiken på Marbäcksvägen 23 i Skottorp med åkrarna inpå knuten. Den 900-år gamla kyrkan i närheten av brödernas butik och ateljé heter Skummeslövs kyrka. Det var slottsherren Peter von Möller på Skottorps slott som bestämde att byn och järnvägsstationen skulle heta Skottorp i slutet av 1800-talet.

De båda bröderna vill nu avsluta sin verksamhet lite "sluttande", som de uttrycker det, och unnar sig numera, med all rätt, lite extra ledighet då och då.

Motivering

"Laholms kommuns kulturpris 2019 tilldelas krukmakarna Åke och Anders Walldén, Skottorps Stengods, som med rötterna i det lokala kulturarvet i närmare fyra decennier tillverkat keramik för det moderna hushållet med stark förankring i den gamla krukmakartraditionen."

Text och bild: Bo Bjelvenstedt

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 17 december 2019