JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2019 / Smedjebackens kök i Knäred pristagare i Hallands Matakademi 2019

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Smedjebackens kök i Knäred pristagare i Hallands Matakademi 2019

Publicerad 05 november 2019

Vinnarna från vänster till höger: Yvonne Johansson, Gunnel Johansson, Ditte Olausson, Pia Karlsson, Johanna Larsson, Jon Johnsson, Elinor Oomen, Margaretha Kjellson, Marina Versland och Andreas Albjär.

Priset delades ut av juryns ordförande landshövding Lena Sommestad, på Halmstad Slott den 5 november. Hallands Matakademi har stiftats för att lyfta den halländska matkulturen och dess utövning. Som ett led i den strävan, har Hallands Matakademi instiftat fyra belöningar. Årets unga kock, Årets Senior- och skolrestaurang och Årets Hedersdiplom. I år 2019 blev Smedjebackens kök i Knäred utsedd till Hallands bästa Seniorrestaurang.

Juryns motivering till priset lyder som följer:

"I Smedjebackens kök lagas omvittnad god mat från grunden. Ett genomtänkt och kvalitetsmedvetet arbetssätt borgar för att man lyckas erbjuda alla sina gäster ett från grunden tillagat, varierat och mycket välsmakande antal rätter. Den positiva och engagerade personalen gör att varje enskild måltid blir till en upplevelse i matglädjens tecken."

Smedjebackens kök i Knäred lagar cirka 650 portioner mat dagligen och är kommunens enda kök som lagar mat till alla åldrar mellan ett och hundra. Det lagar mat till gäster på särskilt boende, korttidsavdelningar på Smedjebacken samt distribution till brukare som bor hemma. De yngre matgästerna finns på privata och kommunala förskolor och skolor i Knäred-Hishultsområdet.

Inte helt ovana vinnare

2014 vann köket pris i Skånska Gastronomiska Akademin så helt ovana vid prisutdelningar är de inte. På frågan vad de tycker bidrog till att de vann svarar de: "Vi brinner för samma mål och sätter matgästen i fokus. Dessutom har vi roligt ihop på jobbet."

- Denna personalgrupp gör alltid det lilla extra med glimten i ögat och har genom åren fått många uppskattande ord från gäster och deras goda mat har skapat rykte i hela kommunen, säger Laholms kostområdeschef äldreomsorg skola- förskola, Margaretha Kjellson.

10 000 kronor för vidarebildning

De åtta medarbetarna inklusive den köksansvarige i Smedjebackens kök och kostområdeschefen (äldreomsorg skola och förskola) mottog checken på 10 000 kronor för vidarebildning från Länsförsäkringar Halland samt diplom och blommor. Prisutdelningen avslutades med en gemensam lunch för prisdeltagarna på Halmstad Slott tillsammans med landshövdingen och juryn i Hallands Matakademi.

Juryn i Hallands Matakademi 2019 består av Lena Sommestad (juryns ordförande), Karolina Davidsson (sekreterare), Evert Grahn, Stefan Holmström, Eva Hessel, Gun Olsson, Lisa Lemke, Ulf Meuller, Kenneth Andersson och Mattias Svensson.

Text och bild: Bo Bjelvenstedt

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 5 november 2019