JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2019 / Stopp för rökning utanför entréer

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Stopp för rökning utanför entréer

Publicerad 17 april 2019

Från den 1 juli i år förbjuds rökning utanför offentliga entréer.

Att röka på offentliga platser blir allt mer kringskuret. När den nya tobakslagen träder i kraft den 1 juli i år blir det förbjudet att röka framför entréer till alla offentliga anläggningar, men även i och intill busskurer, på perronger för resenärer som åker kollektivt och vid affärslokaler.

Mellan fem och sju procent av den vuxna befolkningen över 18 år röker, och runt 16 procent av dem som är under 18 år. Med den nya tobakslagen får de visa icke rökande allt större hänsyn.

- Lagen är till för att skydda barn och känsliga personer mot den skadliga röken. När lagen börjar tillämpas blir det förbjudet att röka på många platser i kommunen, säger miljö- och hälsoskyddsinspektör Jenny Hamringe på Laholms kommun.

Zonen för rökförbudet omfattar ett område på mellan en och tio meter framför ingångar. Platsens utformning avgör ytans storlek. Framför stora entréer kan zonen vara än större. 

Byggnader som berörs

Exempel på byggnader som berörs i Laholms kommun är ingången till Stadshuset, Folkhälsocentrum, Laholms teater och Campus Laholm. Och givetvis alla affärslokaler.

Förbudet berör i princip allt som röks, cigaretter, e-cigaretter, örtprodukter, vattenpipa, cigarrer, pipor med mera, säger Jenny Hamringe.

Den som trotsar förbudet kan uppmanas att lämna en plats som ska vara rökfri. 

Text: Lars Ingemarson

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 17 april 2019