JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2019 / Temadag om ekonomi

Ekonomi - orsak till många bekymmer

Publicerad 13 februari 2019

Stora delar av preventionsenheten och dess enhetschef Barbro Jönsson huserar numera på andra våningen på Lingården i Laholm.

Upplevd ohälsa är inte så sällan kopplad till ekonomiska bekymmer. Det kan handla om spelmissbruk, hur man ska klara hyran för boendet, lättlockade lån med skyhöga räntor och långvarig arbetslöshet. Liksom tankar om den framtida pensionen räcker till.

Många i dagens samhälle ger uttryck för att de inte mår bra. Att sätta fingret på vad som orsakar detta är inte alltid så lätt. Ekonomiska problem kan vara en orsak.

- Ekonomin är viktig för ens välbefinnande. Att ständigt oroa sig för sin ekonomi kan bli en mycket tung börda att bära, och leda till att man inte mår bra, säger Barbro Jönsson, enhetschef på socialtjänstens preventionsenhet.

Men bördan kan lättas och även förebyggas om man vänder sig till organisationer, myndigheter eller banker. Att ta det steget kan förstås vara nog så knepigt. Man skuldbelastar sig själv, skäms och känner sig ytterst obekväm i situationen.

Informationsdag "Från veckopeng till pension"

Preventionsenheten på Laholms kommun är därför angelägen om att ta ett helhetsgrepp i frågan och bjuder in till en informationsdag för allmänheten - öppen för alla åldrar - kallad "Från veckopeng till pension" på Laholms teater den 28 februari med start klockan 16.

På plats finns företrädare för flertalet banker i kommunen, Pensionsmyndigheten, Spelberoendes riksförbund och familjerättsjurist. Laholms kommun representeras av företrädare för ekonomiskt bistånd, Nätverkslaget, Familjerådgivningen samt budget- och skuldrådgivare.

Knyta kontakter

Medverkande informerar kortfattat om sin roll för att förebygga eller rätta till problem av olika slag. De är också tillgängliga för att knyta kontakter till mer personliga samtal.

- Vi ser dagen som ett bra och lättillgängligt sätt att informera sig om vilken hjälp som erbjuds, i stort och smått. Börjar man i det lilla är mycket vunnit. För även ett stort problem har en gång varit ett relativt litet, säger Barbro Jönsson.

"Sluta skämmas och bli fri"

För att ge råg i ryggen och våga ta steget att ta kontakt med någon som kan hjälpa till i en svår situation, har preventionsenheten bjudit in Katinka Wallner (bilden), som föreläser om och jobbar med personlig utveckling. 2014 gav hon ut boken "Sluta skämmas och bli fri", ett tema som också står i fokus för hennes framträdande i Laholm.

- I dagens samhälle är det många som försöker leva upp till något de i själva verket inte klarar av. Fasaden utåt ger ett sken av välmående, men i realiteten är den ett bräckligt skal. Bakom fasaden finns skamsna människor vars liv är långtifrån så rosenröda som de synes vara, säger Katinka Waller.

Då är det befriande, fortsätter hon, att börja prata om sin situation. Att våga visa vem man verkligen är, hur man har det och tar steget att försöka rätta till sin livssituation.

Anmälan

Anmälan om deltagande ska vara Medborgarservice tillhanda senast den 22 februari till följande adress:

Medborgarservice
Laholms kommun
Telefon 0430-150 00
E-post: medborgarservice@laholm.se

Hela programmet nås via länk på denna sida och införs i kommunannonsen i Hallandsposten torsdagen den 14 februari.

Text och bild (Barbro Jönsson): Lars Ingemarson

 

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 13 februari 2019