JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2019 / Ungdomsbrandkåren tävlade i Schweiz

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Oförglömlig vecka i schweiziska Martigny

Publicerad 24 juli 2019

Deltagarna i laholmslaget med de schweiziska alperna i bakgrunden. Stående från vänster: Felicia Persson, Jakob Eriksson, Wilma Källén, David Kaestner, Alice Thid, Isak Samper, Elvira Paulson och Samuel Kling. Sittande från vänster: Hanna Hallengård, Ronja Andersson, Martin Persson och Maja Nilsson. 

Späckade med intryck, upplevelser och oförglömliga minnen är tioungdomar från ungdomsbrandkåren i Laholm tillbaka på hemmaplan.

- Veckan i schweiziska Martigny tar tid att smälta. Det känns nästan overkligt att ha varit med om allt som vi hann med under en enda vecka, säger Felicia Persson.

Vartannat år arrangeras internationell tävling för ungdomsbrandkårer. Från Österrike, Tyskland, Slovenien och Kroatien deltar som regel flera lag. Fullt rimligt med tanke på verksamhetens omfattning i dessa länder. I Sverige är antalet aktiva betydligt färre med totalt tolv kårer i landet.

Där de etablerat sig är dock intresset stort. Laholmskåren, som samlar ungdomar från Laholm, Knäred och Våxtorp, har under åtskilliga år lockat till sig ungdomar. Så finns här också engagerade ledare, Stefan Agnesson och Elvira Paulsson är några av dem.

Deltog med mixat lag

Den 13 juli åkte de med tio ungdomar och föräldrar till den internationella tävlingen för ungdomsbrandkårer, i år förlagd till Martigny. Laholmsungdomarna, som deltog med ett mixat lag, var enda representant för Sverige.

- Det kändes extra hedrande att företräda Sverige, säger David Kaestner.

Draperad i den svenska flaggan poserar Hanna Hallengård framför Stegan Agnessons mobilkamera.

Till den schweiziska staden kom totalt 56 lag från 24 nationer. Inför tävlingen hade laholmsungdomarna hårdtränat på tävlingens olika moment, stafett och hinderbana. Det var inte ogjort. På plats överträffade ungdomarna sig själva, kapade tidigare bästa resultat med 12 sekunder och fick tiden 1 minut och tre sekunder. Tiden var dock inte helt avgörande för lagens placering. Hänsyn togs också till deltagarnas ålder. Ju yngre deltagare i laget desto högre "handicap". Därmed hamnade laholmslaget, med en hel del äldre deltagare, på 31:a plats av 38 lag i den mixade tävlingen.

- Men vi var verkligen nöjda med resultatet. För oss var det en fantastisk prestation att vi lyckades pressa vårt tidigare rekord med så stor marginal, säger Felicia Persson.

Digert program

Spexigt och uppsluppet, det var också en del av den internationella veckan i Martigny. Här underhåller Alice Thid sitt lag.  

Veckan i Martigny var späckad. Tävlingsmomenten om att utföra olika räddningstjänstuppdrag på kortast möjliga tid var en del. Dagarna fylldes också med lekar, spex och utbyte av nationella symboler. Laholmsungdomarnas medhavda svenskkepsar blev en kär sak för japanerna, som i gengäld klädde laholmarna i kimonor.

Värdnationen tog också ut ungdomarna på utflykter. Med en bergbana nåddes en topp på närmare 2 900 meter med ryggen av Mont Blanc i synfältet.

- Tänk så mycket vi fick se under veckan, och så många härliga kompisar vi träffade, säger David, och tänker tillbaka på den händelserika veckan.

Hästvakter under dressyr-SM

Tillbaka i Laholm väntar ungdomsbrandkårens uppdrag som hästvaktare under dressyr-SM 24 28 juli i Ahla utanför Laholm. Innan sommarlovet är slut träffas också ungdomarna på ett fyra dagar långt läger i Hjörnered. Då ses nästan samtliga 36 aktiva ungdomar i Laholmskåren.

Text: Lars Ingemarson. Bilder: Ungdomsbrandkåren

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 24 juli 2019