JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2019 / Vattenmedvetna i förskolekök

Vattenmedvetna kockar i förskolekök

Publicerad 13 juni 2019

Kokarna på Glänninge förskola, Mariette Idh, Sofia Fridolf och Marie, har blivit "vattenmedvetna".

Spara på vattnet! Uppmaningen spreds som en löpeld till verksamheterna i Laholms kommun när extremtorkan slog till i fjol. Att hushålla med vårt viktigaste livsmedel blev sannerligen ingen dagslända i köket på Glänninge förskola i Laholm, som dagligdags tillagar närmare 580 portioner. Personalen har blivit "vattenmedveten".

Vi ses i köket en eftermiddag mitt i veckan. Vid en av de rostfria arbetsbänkarna står en rostfri hink med vatten.

- När man öppnar kallkranen är vattnet inte alltid så kallt som vi vill ha det. Med en hink under kranen tar vi tillvara vattnet innan det blir riktigt kallt. Under en dag blir det ofta en hel hink, säger Marie Kullberg, och bär bort en spann till en av arbetsytorna och visar hur vattnet används.

På golvet häller hon ut lite vatten och rengör enbart ytan som smutsats ner under dagen. Tidigare spolades hela golvet i stort sett varje dag. Nu görs det en gång i veckan. Golvbrunnar utan dagligt omlopp av vatten spolades också varje dag.

Med dagens sparande vatten rengör Marie Kullberg golvet vid en av arbetsytorna i köket.

"Vanegrej"

- Det vi lärde oss under utbildningstiden för att hålla köken rena, har hängt kvar och blivit en vanegrej. Med fjolårets uppmaning till hushållning med vattnet har vi verkligen tänkt om och sett över vår vattenanvändning. Med enkla medel kan man spara mycket, säger Sofia Fridolf, och ger fler exempel.

Stora kokkärl som förr fylldes med vatten i väntan på rengöring, diskas nu direkt. Matrester på tallrikar skrapas bort istället för att sköljas helt rena innan de sätts i diskmaskiner. Och diskmaskinerna är alltid fulla innan de sätts igång. Rengöring av vagnhallen ingick också i vanemönstret. Numera görs detta när det behövs.

Även matlagningen har anpassats. När mos står på matsedeln tillagas potatisen i ugn istället för att kokas i vatten. Ökad användning av färdigsköljd och färdigskuren sallad är andra exempel.

Efterlyser uppgifter om förbrukning

Hur mycket mindre vatten som används i köket i dag jämfört med tidigare finns dock inga uppgifter på.

- Det hade varit oerhört intressant att få en uppfattning om det, säger Mariette Idh, som tillsammans med övriga i köket regelmässigt funderar på olika insatser som minskar vattenförbrukningen. Vi är ett bra gäng som hela tiden tänker framåt, funderar på vad vi kan förändra och vad vi kan förbättra, säger hon.

Samtidigt understryker hon att minskad vattenanvändning ingalunda tummar på hygienen i köket. Den är a och o och har högsta prioritet.

Globalt perspektiv

Brist på grundvatten sommaren 2017 och förra sommarens extremtorka satte fingret på tillgången till dricksvatten och hur det på bästa sätt bör användas och hushållas med. I ett större och långsiktigt perspektiv är vattenanvändningen också en del av den hållbara utveckling som antagits av världens stats- och regeringschefer i Agenda 2030 med 17 globala mål. Genom samverkansprojektet "Glokala Sverige" jobbar landets kommuner och regioner med olika insatser för att öka kunskapen om och förverkliga målen. I Laholms kommun samlades i april politiker och tjänstemän för gemensam utbildning om Agenda 2030.

Allas bidrag

Två av målen "Rent vatten och sanitet för alla" samt "Hållbar konsumtion och produktion" är som hand i handske till de förändringar som exempelvis köket på Glänninge förskola anammat. Alla måste dra sitt strå till stacken för att skapa ett hållbart samhälle i samklang med Jordens resurser.

 

 

 

 

 

 

Text och bild: Lars Ingemarson

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Skicka en kommentar till innehållsansvarig.

Kontrollord: 3QO
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 13 juni 2019