JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2020 / 32 miljoner kronor i extra statsbidrag

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

32 miljoner kronor i extra statsbidrag

Publicerad 08 september 2020

17,5 miljoner kronor i generellt statsbidrag. 10 miljoner kronor i riktat permanent statsbidrag till äldreomsorgen och 4,2 miljoner kronor till äldreomsorgslyftet. Så mycket pengar tilldelas Laholms kommun i regeringens, Centerpartiets och Liberalernas extraanslag till välfärden i budgetpropositionen för 2021.

På måndagen presenterade statsminister Stefan Löfven och Centerledaren Annie Lööf kommande års satsning till kommuner och regioner för att stärka välfärdssektorn. "En sjujäkla satsning på välfärden", som statsministern uttryckte det, och berättade om satsningen på totalt 19,7 miljarder kronor.

Påstötningar från SKR

Innan coronapandemin slog till kom upprepade propåer från Sveriges kommuner och regioner (SKR) om tillskott till välfärdsverksamheterna – vård, skola och äldreomsorg – för att bland annat möta demografiska förändringar – allt fler blir äldre. Sen kom coronapandemin och gjorde saker och ting etter värre.

Under våren har regeringen, tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna, presenterat olika stödpaket. På måndagen kom ytterligare ett, inriktat på välfärdssatsningar.

Återstart av samhället

- Tillskottet till den offentlig sektorn är viktig för återstarten av samhället. Men också för kompensation av de strukturella förändringar som SKR flaggat för. Så ska vi inom kommunsektorn kunna leverera bra vård, skolla och omsorg behövs tillskott, säger Kristoffer Dehlin, ekonomichef i Laholms kommun.

I vårens generella stödpaket till kommunerna och regionerna blev Laholms kommuns del 22 miljoner kronor för 2021. Måndagens paket plussar på det generella statsbidraget med 17 miljoner kronor.

Riktade statsbidrag

Paketet innehåller också riktade statsbidrag, för kommunernas del till ett permanent årligt anslag för att stärka äldreomsorgen samt ett breddat och förlängt anslag till äldreomsorgslyftet. Det senare anslaget vänder sig till anställda inom äldreomsorgen som ges möjlighet att utbilda sig till vårdbiträde eller undersköterska på betald arbetstid.

För Laholms del ger det riktade statsbidraget till äldreomsorgen ett tillskott på 10 miljoner kronor och 4,2 miljoner kronor till äldreomsorgslyftet. Beloppen är dock inte skrivna i sten. Ekonomichefen understryker att hans beräkning av fördelningen till Laholms kommun bygger förutsättningen att anslagen tilldelas utifrån gängse beräkningsgrunder.

"Välkommet tillskott"

- Detta är ett oerhört välkommet tillskott för att bibehålla nuvarande service i kommunen, framför allt vår kärnverksamhet, vård, skola och omsorg. Vi har nyligen inlett budgetarbetet inför 2021, och då kan jag redan konstatera att detta tillskott underlättar arbetet med att få en budget i balans, säger kommunstyrelsens ordförande Erling Cronqvist (C).

Text: Lars Ingemarson

 

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 2 februari 2021