JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2020 / Aktitivteter och tips för att bryta ensamhet

Aktitivteter och tips för att bryta ensamhet

Publicerad 20 december 2020

I år överskuggas jul- och nyårshelgen av coronapandemin, som starkt begränsar möjligheterna att träffa familj och vänner. För dem som är ensamma kan ensamheten bli än mer påtaglig när alla offentliga aktiviteter ställs in.

Men även i ett nedsläckt samhälle finns ljuspunkter. Nöden är uppfinningarnas moder, brukar det heta, och det stämmer väl överens med den tid vi lever i just nu. Företrädare för det civila samhället har på olika sätt använt digital teknik för att bryta upplevd ensamhet under rådande förhållanden.

Laholms kommun har bett organisationer och verksamheter att presentera vad de erbjuder under kommande helger. Efter det har kommunen sammanställt nedanstående lista. Här finns också uppgifter om vart man kan vända sig för att prata med någon.

Svenska kyrkan

Mycket av kyrkans verksamhet är digital. Kyrkklockorna fortsätter att ringa till gudstjänst, som en påminnelse om att man inte är ensam.

Digitala gudstjänster

Alltsedan den 29 november genomförs alla gudstjänster och musikarrangemang digitalt. De finns på svenska kyrkans hemsida.

Länk till hemsidan

Adventsandakter

Varje fredag inför advent delas adventsgudstjänsterna på kyrkans hemsida och Facebook. Fram till jul delas även förinspelade adventsandakter på hemsidan, en varje vecka.

Länk till adventsandakter

Digital adventskalender

Kyrkan har en digital, annorlunda adventskalender på hemsidan och Facebook. Här kan du utmana dig varje dag genom olika uppdrag.

Länk till adventskalender

Julböner

På kyrkans hemsida delas två julböner, en från S:t Clemens kyrka i Laholm och en från Skummeslövs kyrka. För att se och höra dessa, gå in på kyrkans hemsida.

Länk till jul- och nyårsböner

Chat, telefon, mejl, personliga möten

Möjlighet ges också att chatta med en präst via kyrkans Facebooksida: onsdagar klockan 10-12 och torsdagar klockan 19-21. Kyrkans präster kan också kontaktas för enskilda samtal via telefon, mejl eller fysiska besök.

Uppmuntrande ord och böner

På kyrkans hemsida finns även uppmuntrande ord och tankar som även delas på kyrkans Facebook.

Länk til kyrkans hemsida

Röda Korsets fritidsbank

Röda Korsets fritidsbank, som ligger på Östertullsgatan i Laholm, kan ge inspiration till fritidsaktiviteter inom- och utomhus. Här ges diverse tips, om exempelvis spel och pussel som finns för utlåning. Stormkök, portabla grillar och friluftsartiklar står till buds för uteaktiviteter. All utlåning är gratis.

Fritidsbanken är öppen klockan 10–17 den 29 och 30 december samt den 8 januari. Den 7 januari är öppethållandet klockan 10–18.

Hjärnkoll – gruppsamtal för äldre

Som en följd av pandemin har många mötesplatser för äldre ställt in sina aktiviteter. Detta, tillsammans med oron för sjukdomen covid-19, kan påverka den psykiska hälsan. För att motverka detta erbjuder Hjärnkoll gruppsamtal via telefon, där personer över 70 år får möjlighet att samtala med andra i samma situation. Gruppsamtalen består av tre till fem personer från samma ort och leds av samtalsledare som själva har erfarenhet av oro eller ångest.  

Så här går det till

  1. Skicka intresseanmälan till senior@hjarnkoll.se för att få förslag på dag och tid för gruppsamtalet.
  2. Bjud in tre till fyra seniorer (70 år och äldre) som du tror kan må bra av att delta.
  3. Skicka deras namn och telefonnummer till nedanstående adress så ringer samtalsledaren upp när det är dags.

 

Gruppen hörs en gång i veckan i fyra veckor, varje samtal är cirka 60 minuter långt. Samtalsledaren har utbildats för att säkerställa att samtalet avslutas i positiv anda. Gruppsamtalen är gratis.

 Vill du veta mer?

Hör av dig till senior@hjarnkoll.se eller ring 070-052 51 20

Länk till Hjärnkolls hemsida om gruppsamtal

Fler att prata med

Anhöriglinjen

Länk till Anhöriglinjen

Mind

Länk till Minds hemsida

Jourhavande medmänniska

Länk till jourhavande medmänniskas hemida

Jourhavande präst

Länk till jourhavande prästs hemsida

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 2 februari 2021