Årets samhällsentreprenör med alkoholfri drinkbok
Publicerad 11 maj 2020
UF-företaget Bäst på fest som har givit ut boken Absolut nykter. Från vänster: Nichole Bengtsson, Emmy Rabe, Louise Johlin, Elvira Bengtsson och Maja Batarseh.
Fem gymnasieelever på Osbecksgymnasiet i Laholm har givit ut en bok om alkoholfria drinkar och vunnit pris som ”årets samhällsentreprenör” i Halland. Längs med vägen har de lärt sig att samarbeta, hur man startar ett företag och att hårt arbete lönar sig.
UF-företaget Bäst på fest, som drivs av fem gymnasieelever på Osbecksgymnasiet i Laholm, har givit ut och sålt en bok om alkoholfria drinkar. Företaget vann nyligen kategorin ”årets samhällsentreprenör” på Ung Företagsamhet Hallands digitala prisutdelning. Där deltog också UF-företaget Cara från Osbecksgymnasiet. Cara tillverkar halsband med berlocker som bär ett budskap om att lyfta fram kvinnors rättigheter i samhället.
Den 19 maj tävlar Bäst på fest i svenska mästerskapen i ung företagsamhet tillsammans med många andra vinnare i samma kategori från hela Sverige.
– Vi har gjort en alkoholfri drinkbok utifrån högtider, för vi vill inte att högtider ska förknippas med alkohol. Barn ska befinna sig i en trygg miljö under högtider. Vi känner själva också att det finns en hets att man måste dricka alkohol för att inte anses vara tråkig, säger Louise Johlin.
Fått mycket erfarenhet
Men vad är egentligen ett UF-företag? UF står för ung företagsamhet. På ekonomiprogrammet på Osbecksgymnasiet är det obligatoriskt för eleverna att starta, driva och avveckla ett UF-företag under det tredje och sista läsåret. Ungefär två och en halv timme av lektionstiden avsätts varje vecka till företagandet.
– Men vi har också lagt mycket tid utanför skolan på bland annat produktion av boken, marknadsföring, försäljning och deltagande i mässor och tävlingar, säger Elvira Bengtsson.
Att det skulle bli en bok med recept på alkoholfria drinkar och att den skulle få ta mycket tid var långt ifrån självklart från början.
– Först ville vi inte lägga ner någon tid alls, men sedan såg vi företagandet som en möjlighet att göra något bra. Det har givit oss massor av erfarenhet och något som vi kan relatera till, säger Maja Batarseh.
Bidra till lösning
Att göra något bra innebar i det här fallet att se ett samhällsproblem – att både barn och vuxna far illa på grund av alkohol vid bland annat högtider – och att bidra till en lösning på problemet.
– Vi kände att detta var en viktig grej. Hetsen från kompisar kring alkohol kan skapa ett grupptryck som innebär att om man inte dricker alkohol får man inte komma till fester. Alla ens vänner kanske ska dit och själv kanske man inte dricker. Då är det en häftig känsla att man kan påverka och sprida sitt syfte med hjälp av en bok om alkoholfria drinkar. Och vårt syfte med boken lever kvar hos dem som har köpt den, säger Louise Johlin.
Unga kan
Varje person som ingår i ett UF-företag får som mest satsa 300 kronor och en bokproduktion kostar betydligt mer än så, så Bäst på fest-företagarna jobbade hårt med bland annat pantning och att leta sponsorer. Utan dessa extra intäkter hade det inte fungerat att ge ut boken.
– En del som vi frågade om sponsring tyckte att vi var för unga, men då ville vi visa ännu mer att vi kunde, säger Nichole Bengtsson.
Och visst kunde de. Boken har blivit väldigt uppskattad och har sålts i nästan 500 exemplar, både i närområdet, resterande Halland och i andra delar av landet.
Har lärt sig att samarbeta
Förutsättningen för att bli ett lyckat UF-företag är enligt gruppen att kunna motivera och peppa varandra. Viktigt är också att alla i gruppen vill allt lika mycket. Bäst på fest-gruppen är ett gäng både i och utanför skolan, och de har hållit ihop genom hela UF-projektet.
– Vi har lärt oss att samarbeta, och om vi vill starta företag i framtiden så vet vi hur man ska göra, att det lönar sig och att vi kan trots att vi är så unga. Jag tror att fler kommer att våga starta företag i framtiden, säger Emmy Rabe.
Ta chansen
Gruppens tips till andra som är på gång att starta UF-företag är att ta chansen.
– Se det som en möjlighet och inte som något jobbigt. Kom på en idé som ni brinner för, för då blir allt mycket lättare. Det hårda arbetet lönar sig. Ge aldrig upp, säger Maja Batarseh.
Juryns motivering
Juryns motivering till förstapriset i kategorin ”årets samhällsentreprenör” i Halland:
"Årets samhällsentreprenör har identifierat ett samhällsproblem som sitter djupt rotat i gamla normer och traditioner. Traditioner där de som väljer att avvika ofta blir ifrågasatta. Entreprenörerna har med sin idé kombinerat samhällsnytta och entreprenörskap och skapat en produkt som på ett ödmjukt sätt bidrar till ökad kunskap, samt gör det enklare att prioritera ansvarsfullt och öka tryggheten för både barn och vuxna i samband med svenska högtider.”
Text och bild: Helena Dovier
Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 1 februari 2021