JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2020 / Bert får matvaror hemkörda av kommunens transporttjänst

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Bert får matvaror hemkörda av kommunens transporttjänst

Publicerad 16 april 2020

Bert Zimmer i Skummeslövsstrand får sin matkasse levererad gratis hem till dörren av Nesredin Mohammed och Andrea Fritzon på kommunens transporttjänst.

När Bert Zimmer, 78 år, behöver matvaror får han dem hemkörda gratis av Laholms kommuns transporttjänst. Andrea Fritzon och Nesredin Mohammed kör ut leveranser till Bert Zimmer och många andra.

Laholms kommuns transporttjänst har varit igång sedan den 31 mars och den har redan hunnit bli väldigt uppskattad. Med hjälp av transporttjänsten kan invånare få gratis hemkörning av varor från olika butiker samt hämtning och återlämning av böcker på biblioteket. 

Alla hjälper till

Det är Andrea Fritzon och Nesredin Mohammed som arbetar med att köra ut varor och hämta och lämna biblioteksböcker. Denna förmiddag går turen först till Ica Torghallen i Laholm, där en matkasse hämtas hos ägaren Henrik Andersson och butikschefen Robin Johansson. Ica-butiken får in inköpslistor direkt från privatpersoner via telefon, e-post, sms och post. Butiksmedarbetarna packar sedan kassarna i butiken. Betalningen sker efter överenskommelse med butiken, till exempel via Swish eller faktura.

– Det är roligt att vi kan hjälpa till och underlätta i allas vardag. Vi kör ut mycket själva, men det är bra att vi kan hjälpas åt med det. Man märker att när det är kris hjälper alla till, säger Robin Johansson på Ica Torghallen.

Robin Johansson, butikschef, och Henrik Andersson, ägare till Ica Torghallen, lämnar över Bert Zimmers matkasse till Andrea Fritzon och Nesredin Mohammed.

Glada och positiva mottagare

När matkassen har ställts in i bilens bagageutrymme ringer Andrea Fritzon till mottagaren Bert Zimmer i Skummeslövsstrand.

– Hej, det är Andrea på kommunens transporttjänst. Vi har varit och hämtat dina varor nu och vi kommer till dig snart.

Bert Zimmer svarar att han är hemma och att de är välkomna. På vägen till Skummeslövsstrand berättar Andrea Fritzon att hon håller på att utbilda sig till skolskjutschaufför, och att hon gillar att köra. Nesredin har inte körkort än, men på sikt vill han gärna arbeta som chaufför. Båda två trivs väldigt bra med sina nya jobb.

– Alla som vi lämnar varor till är glada, positiva och tacksamma. De får hem sina varor utan att behöva åka hemifrån. En del vinkar till oss genom fönstret och hämtar sedan kassen utanför dörren. En del öppnar dörren som vanligt. Det är olika, säger Andrea Fritzon. 

E-postar och swishar

Framme hos Bert Zimmer lämnar Nesredin och Andrea över matkassen till Bert. Han har skickat in sin inköpslista till butiken via e-post och betalat via Swish.

– Jag är 78 år och det är besvärligt nu när det finns risk för corona. Det är helt suveränt att få varorna hemkörda, säger Bert Zimmer.

Andrea Fritzon och Nesredin Mohammed arbetar nu heltid med att köra ut varor till invånare i Laholms kommun.

Olika turer varje dag

Innan bilen rullar tillbaka till Laholm spritar Nesredin och Andrea händerna i bilen. Turerna som de kör varje vardag är inte helt fasta, utan de samordnas utifrån var mottagarna bor och när de vill ha leveranserna, men också utifrån när butikerna har packat klart de olika kassarna. Hittills är det mestadels matvaror och biblioteksböcker som har levererats, men transporttjänsten har möjlighet att leverera från de flesta typer av butiker i Laholms kommun.

Här får du hjälp

Vill du eller någon som du känner också få hjälp av Laholms kommuns transporttjänst? Tveka inte att ringa på 0430-266 80 (vardagar klockan 09.00-15.00) eller skicka ett e-postmeddelande till aldrelots@laholm.se för att få hjälp. 

Stödlinjer på telefon

Laholms kommun har också stödlinjer på telefon för den som kanske känner sig orolig eller bara behöver någon att prata med.

  • Stödlinjen för ungdomar finns på 0430-267 90 klockan 13.00-17.00 på vardagar. Stödlinjen bemannas av kommunens ungdomsteam som har lång erfarenhet av att möta ungdomar i svåra situationer.
  • Stödlinjen för familjer/vuxna finns på 0430-267 80. Stödlinjen bemannas av personal med lång erfarenhet av och utbildning i stöd- och krissamtal. Öppet tisdag-torsdag klockan 10.00-12.00 och 13.00-15.00. Fredagar klockan 10.00-12.00.

Text och bild: Helena Dovier

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 1 februari 2021