JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2020 / Bevattningsförbud i kommunen

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Bevattningsförbud i Laholms och Halmstads kommuner

Publicerad 18 juni 2020

På grund av den höga förbrukningen av dricksvatten råder bevattningsförbud i Halmstads och Laholms kommuner från och med torsdagen den 18 juni klockan 08.00.

Med rådande extrema förbrukning förmår inte vattenverken producera vatten i den omfattning som det går åt, vilket leder till sämre tryck i ledningarna. Och en risk för att exempelvis räddningstjänsten står utan vatten för att bekämpa bränder.

Riskabelt hög förbrukning

Nivåerna i grundvattentäkterna bedöms fortfarande som normala för årstiden. Tillgång till grundvatten är således inte anledningen till förbudet. Skälet är förbrukningen, som just nu är riskabelt hög. För produktionssäkerheten är det en direkt farlig men framförallt ohållbar nivå.

– Vi har kontinuerligt uppmanat invånarna att vara vattensmarta och spara vatten, men tyvärr ser vi på produktionssiffrorna att det inte hjälper. Därför tvingas vi nu att införa bevattningsförbud, säger Mattias Hultin, driftchef på Laholmsbuktens VA.

Grön gräsmatta fungerar inte

Med det fina vädrets intåg har vattenförbrukningen ökat stadigt under de senaste veckorna. Lägg därtill coronapandemins effekt att många vistas hemma dagtid och passar på att pyssla om sina trädgårdar. Och ju mer som förbrukas desto mer vatten måste produceras och ledas ut på nätet. Under de senaste dagarna har produktionen legat på drygt 40 000 kubikmeter vatten per dygn.

– Vi kan inte ligga kvar på de här produktionsnivåerna utan att riskera låga grundvattennivåer i slutet av sommaren. Vi måste tänka mer långsiktigt. Det går helt enkelt inte att ha gröna gräsmattor mitt i en längre värmebölja, det tar för mycket av våra gemensamma resurser, säger Mattias Hultin, och fortsätter:

-Att bara öka kapaciteten i vattenverken är heller ingen hållbar långsiktig lösning. De tekniska och ekonomiska förutsättningarna finns inte för att bygga och driva dricksvattenförsörjningssystem som svarar mot all önskad förbrukning. Det blir helt enkelt för dyrt att både bygga och driva, och ger försämrad kvalitet då systemet skulle vara för stort tio till elva månader om året.

Mat, dryck och hygien

Bevattningsförbudet innebär att det blir förbjudet att använda vattenslang, spridare, högtryckstvätt eller på annat sätt nyttja dricksvatten i större mängd. Dricksvattnet ska prioriteras för mat, dryck och hygien.

– Vi har sett att trycket i våra ledningar sjunker på grund av den höga förbrukningen. Det är en samhällsfara, och vi måste säkerställa att sjukvården har tillgång till nödvändigt dricksvatten. En livsviktig funktion inte minst i dessa cornatider, säger Mattias Hultin.

På sidan finns en länk till LBVA:s sida med diagram över vattenproduktionen i Laholms och Halmstads kommuner. Här finns också länk till frågor och svar om bevattnigsförbudet samt hur man ska vara vattensmart.

Inget vatten i Laholms fontäner

Med bevattningsförbudet stängs också vattentillförseln av till samtliga konstverk och fontäner i Laholms kommun med ett undantag - Lagafontänen på Stortorget. Åtgärden följer det beslut som kultur- och utvecklingsnämnden tog förra året om strypta vattenledningar till fontäner och konstverk när bevattningsförbud införs av Laholmsbuktens VA.

Att Lagafontänen undantas beror på att den förses med tekniskt vatten. 

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 2 februari 2021